▼
21 sept. 2018
(Hai-hui cu copiii) La Tara
Sambata. Ziua lui R, 6 ani. Initial am vrut sa rezervam o noapte la mare, dar urma sa inceapa scoala si mai aveam o gramada de chestii de luat.
Ne-am tot gandit ce sa facem. Initial am vrut sa mergem la Edenland sau Comana, dar m-am gandit ca poate S, avand doar 3 ani, nu va avea acces pe traseele de catarat si ca o sa iasa cu scandal ca R urca si el nu. Mi-am amintit de La Tara. Cat au fost copiii la bunici, gradinita a organizat o excursie si cum din poze parea ca ceilalti s-au distrat, am zis ca hai sa incercam.
La Tara e destul de departe -Autostrada A1, Bucuresti – Pitesti , Km 36. Am facut cam o ora pana acolo.
Nu se plateste taxa de intrare, dar teoretic e cu consumatie minima (la piscina). Practic noi nu am luat de la inceput bratara pentru consumatie, ci am platit separat tot ce am facut sau consumat. E ieftin fata de alte locuri de acest gen (5 ron plimbare cu poneiul, 5 ron traseul de catarat, meniu cu gratar si garnitura si salata 15 ron).
Cum am ajuns acolo ne-am dat seama ca e un eveniment cu motociclisiti (Poker Run) si ca poate nu am ales tocmai o zi potrivita pentru o vizita cu copiii. Nu au auzit decat cateva injuraturi, si pana la urma nu cred ca le-au bagat in seama pentru ca erau prea incantati de motociclete - ce-i drept erau unele superbe, altele zici ca erau picate din filmele cu Batman. Apoi am lasat motociclistii la piscina si bar si noi am stat mai mult in partea opusa, la animale si locul de joaca si nu am mai avut treaba cu ei.
Animale erau destul de putine: magari, ponei, capre, porci, iepuri, o lama, gaini, pauni, si un cal. Mi-a parut rau ca nu le-am adus morcovi ca erau toate disperate la gard. (la Ferma Animalelor din Pantelimon mereu mergeam cu 2-3 kg de morcovi ca sa le hranim )
Copiii au calarit pentru prima data un ponei. Era 5 ron tura. Le-a placut.
Locul de joaca. Cred ca totul e facut din lemn - unele cam distruse deja - cuie mai iesite etc - dar cu atentie nu se intampla nimic.
- Traseul de catarat - parc de aventura - le-a placut cel mai mult 5 ron tura. Au fost amandoi pe traseu si inca de cate doua ori, desi teoretic nu e pentru copii de 3 ani. L-am lasat si pe S. pentru ca nu mi s-a parut asa greu. A fost doar un mic accident - a cazut la butoaie in plasa de siguranta - din fericire nu s-a zgariat/lovit de marginea butoiului si a doua tura a urcat pe o scara care ducea la o platforma mai sus, unde nu erau balustrade si ar fi putut sa cada. Din fericire l-am recuperat repede.
- Le-a mai placut tiroliana.
- Trambulina - ei... aici devine mai periculos. In primul rand pentru ca erau parinti care isi lasau copiii nesupravegheati si se impingeau, sareau pe cei cazuti etc. In al doilea rand, stalpii care sustineau trambulina nu mai erau protejati de nimic si . O fetita s-a zgariat la mana destul de urat cand a impins-o frate-sau spre stalp.
- Labirintul - au ajuns la in mijlocul lui urcand o scara, peste un pod suspendat, printr-un pod de casuta si de-acolo trebuiau sa caute iesirea. Doar ca peretii erau in mare parte rupti sau scosi din cuie - peretii erau din ceva plasa verde - si copiii treceau prin pereti fara nici o treaba.
Mancarea: aveau doar gratare, sarmale, o ciorba de perisoare. Am luat pulpa de pui cu cartofi prajiti si salata de varza - 15 ron meniul asta. Nu e pentru pretentiosi, nu are nimic deosebit. In plus o musca se plimba prin vitrina cu mancare, dar din nou.... eram la tara, cu animale in apropiere, in camp, nu am avut pretentii. Nu am stat la mesele de langa bar pentru ca era muzica foarte tare si in plus erau motoclicistii cu limbaj colorat - nu era tocmai ce voiam sa asculte copii in timpul mesei. Am mancat intr-un foisor mare - cred ca acolo tineau ateliere de olarit. Erau cateva banci de lemn si diverse jucarii. Partea buna: umbra. Partea proasta: era plin de praf totul, inclusiv mesele si bancile si a trebuie sa curatam o masa ca sa avem unde manca.
Copiii ar mai fi vrut si cu barcutele pe balta, dar am renuntat ca ardea soarele si oricum ei erau terminati de oboseala.
Concluzia: e chiar ca la tara... miroase a animale, e praf peste tot, "aleile" sunt batucite si pline de praf, majoritatea chestiilor sunt facute din lemn, e in camp, langa padure. La Ferma Animalelor din Pantelimon e lux fata de aici.
De placut ne-a placut, dar chiar ar merita sa intretina mai bine locul si sa faca micile reparatii necesare, mai ales la locul de joaca al copiilor.
20 sept. 2018
(Hai-Hui cu copiii prin Bucuresti) Casa Experimentelor
Am gasit pe net recomadare pentru Casa Experimentelor si de mult am zis ca trebuie sa ajungem. N-am mai ajuns si intre timp R a fost cu gradinita. I-a placut mult si a zis ca mai vrea, dar nu ne-am mobilizat pana acum.
Duminica, cam noros si parea ca urmeaza sa ploua, mai era si prea tarziu ca sa mai scoatem bicicletele in parc. Ce facem? Casa Experimentelor? Ok, hai sa vedem ce o fi cu casa asta...
Taxa 80 ron pt doi adulti si doi copii.
Din pacate am ajuns destul de tarziu si deja erau incepute experimentele electrice - nu am prins fulgerele (Bobina Tesla) si doar o parte din experimenutl cu Generatorul Van de Graaff. Au pe site program.
A fost fain. Ne-au placut si noua si copiilor.
Cele mai apreciate au fost (s-au tot intors la ele de cateva ori):
- camera cu umbre (poza umbrei pe perete)
- bicicleta generatoare de electricitate: pedalezi si pornesc diverse aparate electrice - R a pedalat o gramada si era foarta incantat ca miscarea lui face sa functioneze becuri, radio, bormasina, camera video si monitor etc.
- cuburi tetris - cu lumina - amandoi au construit turnulete luminate
- bile pe planuri inclinate
Teoretic cred ca cel mai interesant e pentru copii de scoala, care deja au cateva cunostinte de fizica etc, care sa si inteleaga explicatiile din spatele experimentelor. Dar chiar si un copil de 3 ani va gasi ceva interesant de vazut/facut si va fi incantat, chiar daca pentru ei va fi doar o "vrajitorie" rezultatul experimentului.
4 sept. 2018
(CARTI pentru copii) Copacul cu 26 de etaje de Andy Griffiths (+5 ani)
E o carte haioasa, plina de aiureli (de ex. capitanul cap de lemn, pisicile zburatoare etc), seamana cu benzile desenate - are ilustratii simple, dar are si texte mai lungi pe unele pagini.
Andy si Terry si-au construit o casuta in copac, dar nu orice casuta, ci una cu 26 de etaje. Au tot felul de chestii in ea: rechini, roboti, atelier de inghetata, pista pentru masinute, un bazin cu rechini adevarati etc. In poveste mai apare si Jill iubitoarea de animale, care are pisici zburatoare. Cei trei povestesc cum au ajuns sa se cunoasca si sa construiasca interesanta lor casuta din copac dintr-o corabie naufragiata.
Copiii se distreaza: mai ales cel mare (6 ani).
Mai e o carte : Copacul cu 13 etaje
(Hai-Hui cu copiii) O dimineata pe plaja la Vadu
Vacanta noastra de la copii s-a terminat si vineri am plecat sa ii recuperam de la bunici. Ca sa fie mai distractiv pentru ei am ales sa ii ducem la mare. Din pacate ne-am trezit tarziu, asa ca am gasit doar cazare cam scumpa in Mamaia Nord. Dar na, asta e, am luat asa ...
Am trecut cu bacul la Galati. Copiii au fost atat de incantati de bac incat la mare s-au jucat o gramada cu pluta si basculanta de-a bacul care traverseaza Dunarea. Ne doream sa ajungem cat mai repede la plaja ca sa profitam de cat mai mult stat la soare si balacit inainte de ora 12 asa ca ne-am oprit intai la Vadu, ca era oarecum in drumul nostru.
Se plateste taxa de rezervatie: https://www.info-delta.ro/delta-dunarii-17/taxe-si-permise-de-acces-si-pescuit-in-rezervatia-biosferei-delta-dunarii-456.html
Noi am ales varianta online, pentru ca am platit cand eram deja pe drum (de pe site nu prea am inteles daca se plateste si pentru copii, dar na, pentru 5 ron de persoana, am preferat sa ii dam decat sa nu avem permis pentru ei si sa ne trezim cu amenzi): https://www.info-delta.ro/blog/permise-delta-dunarii-online-eliberare-permise-de-pescuit-acces-delta-dunarii-online/
Plaja e salbatica, in pustiu, fara amenajari, destul de putin aglomerata (comparativ cu restul plajelor incepand cu Mamaia Nord pana la Vama). E plin de corturi si rulote, desi pe drum sunt panouri pe care scrie clar ca e interzis campatul in rezervatie si ca se da amenda...
Am stat destul de aproape de dig, unde era si un mic golf cu apa de jumate de metru (o baltoaca, dar alimentata dintr-o parte cu apa de mare). A fost perfect pentru copii, am putut sta pe mal si ei in baltoaca, fara sa ne facem probleme ca ii iau valurile in larg.
Pe la 12 am strans jucariile si am plecat la cherhana sa mancam. https://www.facebook.com/CherhanaVadu/. Am luat chefal. A fost foarte bun. Nu stiu daca il aveau deja pe plita stiind ca sunt multi care comanda sau am avut "prioritate de copii", dar ne-au servit instant. Pana si copiii au zis ca vor sa mai manance peste de ala bun si sa mai mergem acolo.
Apoi am plecat la cazare. Seara si a doua zi dimineata plaja balaceala, iar dupa masa de pranz am plecat spre casa.