7 dec. 2008

Sebastian Barry - Calea cea lunga

Roman (fain).
Autorul focalizeaza conflictul trait de irlandezi, trimisi sa lupte alaturi de trupele britanice in cel de-Al II-lea Razboi Mondial. Pe front soldatii sunt discriminati de catre colegi, iar acasa sunt considerati tradatori (conflictul dintre Irlanda si Anglia).
Personajul principal e irlandezul Willie Dunne, care la 18 ani se inroleaza in armata pentru ca era prea scund ca sa fie primit in politie si era complexat ca nu poate sa isi multumeasca tatal care dorea sa fie politist ca si el. Pe front, cuprins de frica si intrebandu-se mereu ce cauta el, ca irlandez, in armata  regelui, isi face totusi datoria.  Gandul la familie si iubita il fac sa ramana lucid in calvarul de pe front.
Isi pierde prietenii de front, iubita se casatoreste cu altul, iar tatal lui nu vrea sa il vada in ultima permise, datorita ideilor lui ca nu e datoria lui sa lupte pentru rege.  In ultimele zile de razboi e deprimat si norocul il paraseste.
E o carte trista, plina de ororile unui razboi sangeros, greutatile de pe front, rani, sange, morti oribile, violuri, executii.
Un fel de Sven Hassel, fara umor.
Fain.
despre autor: http://en.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Barry

Niciun comentariu: