13 mar. 2012

Jose Saramago - Pestera

Roman (fain).

O carte despre traditionalism vs modernism, despre izolarea oamenilor odata cu avansul tehnologiei, despre iluzia unei vieti mai bune intr-o societate moderna (de plastic si beton, combinate cu iluzia unor lucruri de mult disparute - natura, senzatii piedute, plaje artificiale).

Cipriano Algor traieste impreuna cu fiica lui, Marta, si sotul ei intr-un sat din apropierea Centrului (un fel de cartier modern), care ii preia vasele de ceramica pe care le confectioneaza. Dar cand Centrul refuza sa mai vanda aceste vase, pentru ca lumea prefera vasele din plastic, personajele intra in criza, fiecare avand senzati aunei vieti inutile. Marta vine cu ideea de a confectiona papusi si speranta renaste pentru un timp.
Mutarea in Centru adanceste totusi criza.  Aici Cipriano incearca toate distractiile centrului: plaja artificiala, senzatiile naturale (ploaie, vant, lapovita, ninsoare declansate pe rand intr-un culoar), etc nereusind sa inteleaga cum oamenii accepta o astfel de viata cand in afara centrului poti trai toate acestea intr-un mod natural. "Pestera" lui Platon e un loc in care oamenii sunt legati de o banca cu fata la un perete pe care se proiecteaza umbre, astfel pare si viata din Centru.

Mi-a placut mult.

despre autor: http://ro.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Saramago
despre carte: http://www.bookblog.ro/literatura-contemporana/pestera/
http://www.sfatulzilei.info/pestera-jose-saramago/
http://suntnormaladarmatratez.blogspot.com/2011/09/jose-saramago-pestera-recenzie.html

alte carti: http://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/search/label/Jose%20Saramago

Niciun comentariu: