10 feb. 2009

Feodor Sologub - Demonul meschin

Roman - ok. (e cam plictisitor, cu tema psihologica, e interesant de urmarit cum evolueaza mania persecutiei spre nebunie si obsesia pentru trupuri )

Actiunea se petrece intr-un orasel de provincie saturat de patimi refulate, razbunari si rafuieli meschine. Peredonov,profesor la liceu, este un prototip al raului:  slugarnic, animalic, incult,  las, mizantrop,  care spera la un post de inspector 'promis' de printesa, daca se casatoreste cu Varvara (amanta lui, o femeie urata, proasta, ipocrita). Suferind de mania persecutiei, Peredonov ajunge sa banuiasca ca toata lumea il invidiaza si ca toti incearca sa il impiedice sa primeasca postul de inspector. Devine atat de obsedat incat incepe sa isi banuiasca propriul motan ca il denunta la sefi, vede naluci, crede ca spionii se ascund sub tapet sau in cartile de joc.
In paralel e descrisa iubirea dintre Liudmila si Sasa. Desi la inceput pare un sentiment nevinovat, o iubire copilareasca, e de fapt o corupere a adolescentului inocent, de catre tanara obsedata de trupuri frumoase si goale.

despre autor: http://en.wikipedia.org/wiki/Fyodor_Sologub

Niciun comentariu: