10 mai 2011

Kiran Desai - Zarva in livada de guave

Roman (fain).

O carte despre fuga de monotonie, despre dragostea familiala, despre dragostea adolescentilor, incompetenta oficialitalor.

Sampath e satul de biroul sau de la posta, de aerul sufocant din casa, in care toti dorm in aceeasi camera si unde e mereu certat de catre tatal sau, care il considera neindemanatic si prost. Dupa ce aproape distruge o nunta, cand beat se urca in fantana artezina si se dezbraca, fuge in gradina de la marginea orasului si se refugiaza intr-un copac de guava. Aici este fermecat de linistea naturii si prinde gustul libertatii si se hotaraste sa nu mai coboare.

Familia se muta in livada de guave, initial incercand sa il convinga sa coboare si sa se intoarca acasa, pentru ca ii face de rusine. Sampath, care cat a lucrat la posta citea toate scrisorile fara ca nimeni sa stie, acum e considerat clarvazator si sfant, datorita povetelor pe care le da, tuturor celor care au probleme. Tatal lui se gandeste sa profite de credinta oamenilor, astfel incat bace un adevarat balci, vanzand dulciuri si ofrande pe care oamenii le cumpara pentru fiul sau. Sampath devine din nou prizonier in copacul sau, e inconjurat de oamenii care il viziteaza si ii cer sfaturi. Zgomotul, mizeria, aglomeratia s-au mutat in padure dupa el, odata cu familia lui.

Dar ajutat de maimute, Sampath planuieste o noua fuga.

despre autoare: http://en.wikipedia.org/wiki/Kiran_Desai
despre carte: http://www.curcubeu.com/zarva-in-livada-de-guave-de-kiran-desai.html
http://ocarteofraza.unspe.com/2009/06/kiran-desai-zarva-in-livada-de-guave.html
http://metropotam.ro/Recomandari/2009/06/art7713589755-Zarva-in-livada-de-guave-Kiran-Desai/

Niciun comentariu: