14 mai 2018

(Hai-Hui cu copiii prin Bucuresti) Cu bicicletele in Delta Vacaresti


Sambata dimineata am iesit iar in parc. De data asta Herastrau si Bordei. Iar locuri de joaca. Nu a fost rau, mai ales ca ne-am plimbat din Herastrau pana in Bordei pe jos. Dar eu am inceput sa ma cam satur de locurile de joaca unde mereu e harmalaie.

Dar duminica... am propus sa dam o tura de Tineretului pe biciclete. Am primit raspuns de la copii doar comentarii ca se plictisesc, ca e plictisitor doar sa stea pe bicileta si sa pedaleze, ca prefera locurile de joaca bla bla. Asa ca am schimbat tactica.
"Nu mai mergem in parc. Mergem in Delta".
"Delta Dunarii?" a sarit repede cel mare.
"Delta Vacaresti."   http://parcnaturalvacaresti.ro/

Mai complicat cu echipatul tuturor si carat cele trei biciclete pana jos cu liftul, plus scaunul pt cel mic, plus castile si rucsacul cu apa si fructe.

Delta e faina. Cateva lacuri, pasari, stuf, copaci - o bucata salbatica in mijlocul orasului. Unul dintre treseele de biciclete (si nu numai: ca merge foarte bine si pentru plimbare sau alergare) e pe baraj, in jurul deltei. Dar e naspa ca partea cea mai frumoasa de traseu, cu priveliste spre lacuri, e exact pe langa sosele aglomerate si se aude vuietul masinilor. Dar na, e in mijlocul orasului...

Copilul cel mic a fost foarte incantat inca de la inceput in scaunul lui. Cel mare a mai comentat la inceput ca e greu, ca ce facem aici, si se tot oprea din 10 in 10 m sa se mai scarpine, sa isi aseze casca etc dar l-am luat la intrebari ca parca ii placeau drumurile accidentate (e fan "masini de teren accidentat") si ca uite acum are ocazia sa mearga pe unul si comenteaza si se plange intr-una in loc sa se bucure de terenul accidentat. Asa ca a pornit mai cu viata, a prins si viteza, a inceput sa aprecieze denivelarile si sa fie chiar incantat.

Initial am facut circuitul de pe dig: Belvedere. Circuit care e mult mai curat decat acum vreo luna cand am fost fara copii. Cel putin in zona Cora, unde sunt si niste colibe, erau mult mai multe gunoaie, dar presupun ca a fost vreo campanie de ecologizare si chiar au facut treaba buna. Am intrat si in delta (traseul "Printre balti"). Cum cobori de pe dig totul devine mai salbatic. Se aud pasarile, nu se mai aude zgomotul orasului, parca esti la tara :) . Noi am mers pana la punctele de observatie a pasarilor - sunt doua foisoare - unul la nivelul solului, in fata caruia acum e plin de stuf si nu se vede nimic, dar mai e unul inalt cu scara de unde se vad foarte fain baltile. Pe drum le-am citit toate panourile si le-am zis de pasari si animalele de pe-acolo. Apoi copiii au fost incantati sa se cocoate pe scara si sa isi manance fructele in foisor. S-au intalnit si cu o fetita cu care s-au jucat pe-acolo. Au tipat cam mult, i-am mai linistit ca sa nu sperie chiar toate pasarile (care oricum erau departe, dar presupun ca in weekend e prea aglomerat si prefera sa pastreze distanta). Cu toata joaca si tipetele lor, tot a venit un cuc intr-un copac uscat din apropiere si ne-a cantat.

Cand am ajuns acasa am vazut ca am facut 10 km cu totul si am fost foarte incantati ca pustiul nostru a pedalat atata.  




Niciun comentariu: