27 feb. 2019

(CARTI pentru copii) Adevarul gol-golut. Dialoguri simpatice despre intimitate, corp, straini si limite de Ioana Chicet-Macoveiciuc (+3 ani)


Adevarul gol-golut e o carte draguta si educativa. Ilustrata fain, personajele haioase (porcusorul Purcelus, un animalut de plus vorbitor, e chiar simpatic).

E despre intimitate, corp, limite, siguranta explicate pe intelesul copiilor. De ce la baie fiecare merge singur dupa ce e destul de mare sa se descurce, de ce trebuie umblam imbracati, de ce nu ne pupam pe buze, de ce sa pui intrebari parintilor despre zonele intime si diferentele dintre baieti si fete, de ce sa nu primesti lucruri de la straini si sa ceri mereu acordul parintilor inainte sa iei ceva, ce faci daca te pierzi si cui te adresezi, de ce sa nu pleci/vorbesti cu straini, de ce sa nu schimbi lenjeria intima cu alti copii, despre zonele intime care nu trebuie atinse de nimeni in afara de parinti cand spala copiii prea mici sa se descurce singuri si doctor in prezenta parintilor.

Mai avem o carte scrisa de  Ioana Chicet-Macoveiciuc, dar nu prea a avut succes la copiii mei: Te iubesc orice ai face. Ideea a fost buna, ilustratiile foarte frumoase, dar pe ai mei nu i-a prins deloc.

In schimb Adevarul gol-golut a avut mult mai mult succes. Purcelus e haios, textele faine, mesajele care trebuie sa ajunga la copil sunt transmise frumos. Cartea am luat-o pentru S (care nu are nici o treaba si iese din baie cu pantalonii in vine indiferent cine e in casa, care inca nu a inteles ca mai ales in locuri aglomerate e mai bine sa stea langa noi si sa nu o zbugheasca printre oameni ca putem sa il pierdem, care inca imi mai spune ca vrea sa ne pupam pe gura ca tati si mami, desi niciodata nu l-am pupat pe buze si mereu i-am explicat ca pupicii pe buze sunt doar pt adulti etc... ). R. stia toate astea, dat tot a stat si el sa asculte povestea, care i s-a parut haioasa. Oricum i-a prins si lui bine sa isi aminteasca ce ar trebui sa faca daca se pierde.



Niciun comentariu: