28 aug. 2023

Macare de pui cu legume si quinoa

 

- friptura pui ramasa din ziua precedenta (la cuptor/gratar) - felii mici (sau se pregatesc la tigaia gratar 2 pulpe pui dezosate )


- cateva linguri quinoa fiarta

- 1 ceapa tocata

-  1/2 dovlecel cuburi

- 1/2 ardei rosu cuburi

- 1-2 lg ulei

- condimente: sare, piper, usturoi tocat, cimbru sau busuioc etc

Se calesc legumele in putin ulei intr-o tigaie wok, cand sunt inmuiate, se adauga puiul felii, se adauga condimentele si quinoa. Se mai lasa cateva minute sa se imbine gusturile.  


Varianta: 

- friptura de rata la cuptor ("resturi")

- la legume am pus in plus cateva buchetele de broccoli si conopida. 


Salata de iarna cu legume si quinoa


 

1 morcov feli

1/2 sfecla cruda felii subtiri 

1/2 gulie alba, felii subtiri

1/2 mar acrisor  cuburi 

1/2 ardei acrisor cubiuri

optional: ceapa - rondele

- cateva linguri quinoa fiarta

- patrunjel tocat

- sare, ulei masline, 


10 aug. 2023

(Hai-hui cu copiii) Legoland Billund (iunie 2022)

 

Le-am facut o 'surpriza' pruncilor - cadou de ziua lor de nastere - vizita la Legoland Tinand cont ca amandoi sunt obsedati de Lego, am zis ca e cazul sa mergem acum cat inca cel mare nu devine prea mare pt Legoland. Cred ca e potrivit pana pe la 10-12 ani maxim, dupa cred ca sunt prea mari pentru acest parc (desi erau destui adulti fara prunci acolo :D ).


Am fost nevoiti sa tricam surpriza pentru ca S. isi facea planuri de petrecere si deja isi invita colegii. Initial cand le-am zis a fost cu comentarii si plans de la S. pe motiv ca el o sa se plictiseasca - ca la Prater in Viena, unde nu a gasit nimic pentru varsta lui. Dar dupa ce a vazut filmutele si site-ul de la Legoland, s-a calmat si a fost de-acord cu plecarea si a asteptat plin e entuziasm sa plecam. 

Initial am vrut sa mergem in Germania, dar nu am mai gasit cazare la in campingul lor. Asa ca am luat bilete de avion catre Billund si cazare in campingul Legoland Holiday Village, la o casuta de lemn foarte draguta (campingul foarte fain organizat, cu locuri de joaca, liniste pe langa casute, o mini-ferma cu capre, un lac mic, padure langa - seara cand nu mai erau oameni pe afara, apareau iepuri din padure). 


Avionul a fost cu intarzaieri, am stat prin aeroportul din Bucuresti mult pana sa plecam. Am ajuns destul de tarziu la cazare - si am plecat la plimbare prin orasel in cautare de mancare pentru ca in camping erau inchise toate. Nici in centru nu am gasit nimic (aceeasi faza ca in Viena, dar macar acum aveam cu noi rontaieli). Singurul local deschis din Billund era un pub, dar bucataria era deja inchisa, si la ora aceea tot ce au avut de mancare au fost floricele facute la microunde si vandute la suprapret. Ne-a parut rau ca nu am mancat ceva in aeroport inainte sa plecam spre camping, dar ne-am grabit sa prindem autobuzul. 



Am avut bilete pentru 2 zile la Legoland. O zi cred ca era suficienta, cel putin cand am fost noi - in iunie si nu erau cozi atat de mari la atractii (desi din ce am vazut din filmulete timpii de asteptare erau mult mai mari, fata de ce am prins noi). A doua zi am stat doar dimineata in Legoland - si am mers tintit doar la ce nu am vazut cu o zi inainte, plus ce au vrut sa repete pruncii - rollercoasterele in special.  


E foarte fain totul, unele chiar impresionante - orasele in miniatura, casa "groazei", batalia de pe apa, rollercoasterele, spectacolul de teatru pt copii, cinema-ul "Canapeaua" din LegoMovie. Mie nu prea mi-au placut asa mult zona Ninjago, zona Duplo (draguta, dar pt copii mici evident), zona cu console si jocuri video (erau atatea chestii de facut, incat nu vedeam rostul a ceva ce poti face si acasa). 


Mancarea a fost decenta, dar din pacate doar fast food (burgeri, cartofi prajiti). Mi se pare incredibil ca intr-un loc facut pentru copii, nu gasesti mancare mai sanatoasa sau macar mai variata. Pruncii au cam murit de foame, tinand cont ca nu mananca burgeri. 

Dupa pranz am plecat la Lego House. Cladirea e superba - facuta in trepte, cu locuri de joaca pe fiecare acoperis. Biletul de intrare era foarte scump - vreo 700 pentru 4 persoane. Daca stiam dinainte, nu cred ca mai intram. A fost interesant doar muzeul cu seturi lego inca de la inceputurile fabricii si niste chestii mari facute din piese lego foarte impresionante (dinozauri, munti etc). Dar salile de joaca si construit (pe diverse teme) nu mi-au placut (adica, avem acasa tona de piese, nu avea rost sa stam acolo si sa nici nu poti sa iti iei constructia cu tine). Am mers pe jos pana la camping - printr-o zona pietonala - cu statui dubioase. 




Din pacate in ultima zi S. s-a trezit cu febra. Trebuia sa ne decazam si aveam avion spre Bucuresti abia seara. Am incercat sa mai platim o noapte de cazare numai sa putem ramane in casuta cat mai mult, dar nu era libera. Si nu aveau nimic liber in acea seara in camping. 

Pana la urma am hotarat ca nu avem alta varianta decat sa ne urmam programul - adica sa mergem la waterparkul Lalandia. L-am indopat pe S. cu pastile, stateam cu ochii pe ceas sa ii dam la timp pastilele si sa nu ii creasca febra . 

Waterparkul Lalandia e foarte fain - imens, cu diverse topogane si mari si mici si unele uriase (eu nu am fost pe cele mai mari) - zona pentru copii mai mici foarte faina - cu topogane mici, scari, apa care curgea de sus, galeti care se goleau brusc, bazin de relaxare. Foarte cald si umezeala si a fost cam aglomerat pentru gustul meu. S. nu prea a fost incantat de toate - febra l-a pleostit si dupa cateva ture de balaceala si racorire a adormit la mine in brate pe sezlong. 

Cand s-a plictisit R. am iesit din waterpark si am mai bantuit prin mall ca sa treaca timpul - era si un loc de joaca cu trambuline, unde au mai stat pruncii vreo doua ore, cateva magazine. Apoi am mai stat si in aeroport o gramada. Initial trebuia sa plecam pe la 8-9 spre Bucuresti, am plecat aproape la 12 noaptea din Billund.  

Pe langa Billund mai e WowPark care am inteles ca merita vizitat - topogane, trase prin copaci etc. 



Ne-a placut oraselul - in afara de Legoland si Lalandia unde e aglomerat, restul e foarte linisiti - putine masini, case foarte faine, plin de flori, curatenie. 


Pate ficat pui

 


O ceapa mica calita in ulei putin. 

+ catel usturoi

+ cimbru

+ ficat pui taiat bucati mici (NU SE PUNE SARE)

+ putin vin  (NU SE PUNE APA)

Se fierbe pana scade. 

Cand s-a racit ficatul se blenduieste cu:

1/4 pachet unt

o lgta mustar

cimbru?

sare, piper, ulei masline 


Se poate congela pe portii mici. 




 

 

 

Vafe dulci

 

  • 2 oua
  • 150 g faina
  • 150 ml lapte
  • zahar vanilat
  • 50 g unt topit
  • un praf de sare
  • coaja de lamaie
  • zahar pudra
  • o bucatica de unt pentru uns formele de la aparatul de vafe

Se blenduiesc toate - ca un aluat de clatite. Sau se bat albusurile separat si pe urma se incorporeaza 
Se unge forma cu putin unt. Se coc. 

Se servesc cu miere, fructe de padure, gemuri, inghetata, nutela etc.