9 sept. 2014

(Hai-Hui) Vacanta in Austria si Germania 2014 - Krimmler Wasserfalle

Traseu: Werfen - Krimml

Pe drum erau o gramada de indicatoare catre Grossglockner High Alpine Road si chiar ma tenta sa dam o tura pe acel drum alpin printre munti, in plus vrema incepea sa se strice si ocoleam prea mult si mai e si taxa destul de mare doar pentru o plimbare cu masina prin munti, poate chiar pe ceata: poze .

La Krimml parcarea 5E. Ne-am echipat de munte - bocanci si un hanorac, un rucsac cu apa si dulciuri si am plecat spre cascada.

Era cat pe ce sa nimerim la un water park sau ceva de genul asta. Din fericire ne-au intrebat la casa ce vrem si ne-au directionat spre cascada.
E taxa de intrare, dar nu mai stiu cat, oricum cred ca era putin (cel mult 5E de persoana). Treci de bariera si te iei dupa puhoi in stanga. Si apare...




















Cascada Krimml e impresionanta. E uriasa. Cea mai mare cascada din Europa. 380m-390m (depinde unde cauti ). Prima parte are 145m, urmeaza un prag, apoi a doua are 100m, inca un prag si a treia parte are 140m.
Se "hraneste" cu apa din ghetar, de un albastru superb. Are un debit urias, o forta impresionanta. Pur si simplu cand ajungi in fata primei cascade ramai masca. Si e incredibil cat de departe se imprastie apa in momentul in care se sparge de stanci.

































Pe urma te intorci putin din drum si incepi sa urci pe un drum lat si batatorit, dar foarte abrupt pe langa cascada. Impreuna cu foarte multi alti turisti. Si din loc in loc e cate-o platforma cu scari, care te duce mai aproape, deasupra suvoiului, te face fleasca apa care se imprastie, dar nu conteaza. Pur si simplu treci pe la fiecare platforma pentru ca e impresionant.











Si treci de prima cascada, ajungi la a doua. Pe drum mai ai un restaurant, dar noi nu voiam decat sa mergem mai departe (aveam febra musculara de la tura precedenta, facuta pana la pestera de gheata, dar nu conta... ).
Si treci de ultima cascada. Ajungi la rau. Si stai pe-o banca sa iti tragi sufletul si-auzi doar raul cum se zbuciuma (de-aici sunt trasee care continua spre munti, cabane, ghetar)
Si inapoi. S-a lasat seara, e putina lume (pentru ca majoritatea se intorc dupa ce trec de prima cascada), ai timp si spatiu de poze la fiecare platforma, si privesti si nu te mai saturi.
La punctul de informare am citit toate panourile alea si iar am fost impresionati de date. Viteza, debit, timpul pe care il parcurge apa din ghetar pana jos (20.000m³/h in iunie, 500m³/h in februarie, apa care pleaca din ghetar, face intre 9 si 12 ore pana la cascada, )... Toate astea sunt niste cifre impresionante si parca nu iti vine sa crezi.






Si am plecat spre parcarea aproape pustie si de-acolo ne-am indreptat spre Innsbruck, condusi de GPS. Drumul urca in serpentine pe muntele de vis-a-vis de cascada si dintr-o parcare am avut o priveliste buna spre cascada. Cascada chiar e uriasa.






Niciun comentariu: