5 aug. 2019

(Hai-Hui cu copiii) Plimbacela de weekend pe langa Piatra Craiului (iunie 2019)


Copiii tot caraie de ceva timp ca nu mai vor la scoala si gradi, vor vacanta, vor cu noi etc. S-au saturat si ei de trezit dimineata si de programul impus. Am tras concluzia ca e cazul sa mai facem ceva interesant ca sa se mai relaxeze.

Weekend la munte... Din pacate nu am gasit printre prieteni alte familii cu pruncii care sa poata merge cu noi tocmai acum, dar am mai gasit 3 adulti dispusi sa iasa la plimbare. Am cautat cazare - am preferat sa inchiriem toata vila si sa fim singuri - si am reusit pana la urma sa gasim ceva chiar langa Plaiu Foii: Gold House. Cam scump, dar casa foarte ok, camere cam mici dar am venit sa stam afara oricum, totul nou, curat, priveliste la toata creasta Craiului. Din pacate in curte aveau pietris (dar se pare ca nu au avut alta solutie, ca se face noroi pana la genunchi la fiecare ploaie). Teoretic au si terenul de altaturi care e tot al lor si e iarba, dar acum nu era cosita. Acolo am parcat masinile. Eu as fi preferat sa fie cosita si sa fie accesul usor intre cele doua curti si sa putem intinde acolo izoprene sau sa fie niste sezlonguri. Si nu prea mi-a placut foisorul: foarte inchis pe toate partile (mai bine il faceau cu obloane daca e problema cu vantul sau ploaia), cu scaune din fier forjat foarte grele. Iar gratarul pus langa afara, nu mi se pare prea ok - cred ca vara cand e cald e crunt sa te bata si soarele in cap sau daca te mai prinde vreo ploaie s-a terminat cu mancarea. Pe de alta parte proprietara e super ok si am vazut ca inca mai aranjeaza pe-acolo, deci poate in curand va fi mai faina si curtea.

Am plecat din Bucuresti la 7. Prietenii nostri au plecat mai tarziu si cand noi eram la Rasnov ei abia erau pe la Comarnic asa ca ne-am oprit la Rasnov la Dino Parc. Copiii habar nu aveau ca mergem si acolo si au fost foarte entuziasmati cand au vazut indicatoarele spre dinozauri (desi am mai fost cu ei de vreo 3 ori).

   

Dino Parc e chiar fain. Adica, e chiar fain si pentru adulti. E o locatie interesanta si care se dezvolta tot timpul. Dupa fiecare tura au aparut alti dinozauri noi, alte chestii interesante de vazut (meteoriti, vulcanul, pestera, muzeu cu fosile, locul de joaca pt prunci, Superzaur. - un om costumat care se plimba printre copii si altele contra cost - cinema 9D, pictura, tiroliana, parc de aventura etc). Dinozaurii sunt chiar impresionanti. Sunt unii uriasi. 
Partea naspa...aglomeratia -  la ora 9:30 era deja un autocar de copii asteptand sa se deschida casa de bilete. Pe la 11 cand am iesit era puhoi de oameni si inauntru si afara la bilete si in parcare ne-am gasit masina blocata de autocare.

   

Merita vizitata si Cetatea Rasnov - eu nu am mai avut chef sa mergem, mai ales ca de obicei si acolo e puhoi de oameni, asa ca i-am convins pe copii sa mergem la pestera. 

Intre timp au ajuns si prietenii nostri si am plecat cu totii la Pestera Valea Cetatii. E putin de urcat prin padure de la parcare, dar e usor si se ajunge repede. (S la 4 ani nu a avut nici o problema sa urce cu mine de mana). Din pacate aici asteptau copii din vreo trei autocare. Ghidul deja era cu capsa pusa, de la grupul precedent si a incercat sa spuna cateva cuvinte despre pestera, dar puhoiul de copii facea o gramada de scandal si mai mult se auzea scandalul decat vorbele ghidului.

Partea amenajata si vizitabila a pesterii e destul de mica, dar e totusi interesanta: stalacmite, stalactite, coloane, se vede cum picura apa calcaroasa, e un parau care o strabate. Mai ales pentru copii mi se pare o experienta numai buna cu care sa inceapa astfel de experiente. Ghidul a incercat sa ne lase sa "ascultam" pestera si pamantul si a stins lumina pentru cateva secunde si teoretic trebuia sa auzim doar raul, dar normal ca pruncii turbati au inceput sa tipe, sa aprinda telefoane, nu aveau nici o treaba la ce incerca sa le spuna ghidul.

   


Am plecat mai departe, ne-am cazat la pensiune si am mancat la Plaiu Foii. Mancarea a fost ok, dar nu a fost nimic impresionant. Locatia in schimb e foarte faina. Priveliste la Crai, foisoare departe unele de altele, loc de joaca, spatiu suficient sa alerge pruncii si sa nu iti fie teama ca sar in strada, spatiu cu iarba numai bun de jucat fotbal, badminton pana sa vina mancarea. 

   

Teoretic dupa masa voiam sa mergem la o plimbare pana la Schitul Coltul Chiliilor, dar barbatii au plecat dupa chestii pentru gratar (au gasit de toate la magazinul Sergiana din Zarnesti) si cum pruncii erau cam obositi (era trecut de ora 16:00 si au sarit peste somnul de pranz) noi am ramas sa ii asteptam la cazare jucand Saboteur.

A doua zi am hotarat ca facem o plimbare prin Prapastiile Zarnestiului. Se plateste taxa de intrare in parc. Noi am platit prin SMS (e 5 ron de persoana pentru 7 zile ). Dar sunt si alte locatii unde se poate plati: posta, centrul de vizitare, Cabana Plaiu Foii. Detalii: http://www.pcrai.ro/lang-ro/8/Vizitarea/tarif_vizitare_parc-49.html 
Noi am lasat masinile langa Fantana Botorog, desi mai e ceva pana la bariera. Copiii si-au luat betele de tura, nu ca ar fi nevoie de ele, dar le-au vazut in portbagaj si e mai amuzant cu ele decat fara. In plus le cara mami si tati pe rucsac cand ei se plictisesc, asa ca de ce nu?... :D
Prin Prapastii e drum forestier, foarte putin in urcare - pe jos nu se simte. Ne-am gandit ca era fain sa avem bicicletele (desi nu cred ca R. ar fi urcat prea usor totusi). E destul de aglomerat, pentru ca e un loc fain, usor accesibil, aer curat, "traseu" usor. Merge facut si in adidasi - dar mie mi-a parut rau ca nu am avut o talpa de bocanc mai groasa totusi decat de adidasii buni de mers prin oras (sunt pietre multe pe drum). Si recomand un hanorac in rucsac, pentru ca in prapastii poate sa fie foarte rece daca apar nori sau vant.

   

Am mers pana unde incepe traseul spre refugiul Grind, am facut pauza de haleala si leneveala. S. nu a vrut sa mai mearga, s-a plictisit de prapastii, nu mai avea chef nici de catarat (cu o seara inainte imi spunea sa mergem sus de tot pe stanca sa se catare), desi am incercat sa il atrag cu "catarat" pe bolovani prin Cheile Pisicii. Ceilalti au mai inaintat putin prin Prapastii, cat eu si S. am facut "mancare" din ierburi pentru insecte si am citit o poveste din "Pisica Coada-Coada".

Dupa ce s-au intors ceilalti, am pornit spre masina, ca oricum muream toti de foame. Copiii au carait ca sunt obositi. Au fost si carati in spate. Unul dintre pieteni a crezut ca ii face o favoare lui R si l-a luat in spate si a fost musai sa il luam si pe S. putin, dar pe urma i-am explicat prietenului ca nu e o solutie buna si ca pruncii sunt mai mult plictisiti decat obositi. Dupa asta au inceput sa alerge ca bezmeticii jumate de drum, ca sa ii intrecem pe toti oamenii pe care ii vedem (deci clar nu aveau nevoie sa fie carati in spate). Cum ne-am instalat in masina pruncii au adormit.

Am hotarat sa mergem sa mancam la Cabana Poiana Secuilor  mancarea e buna - noua ni s-a parut mai buna decat la Plaiu Foii - preturi cam mari, dar portii uriase (in mod normal doua persoane se cam satura cu doua ciorbe si o singura portie de felul doi). Uneori e si concert folk: e un nene care zangane o chitara, are si unele piese cu versuri amuzante. Dar noua ne place acolo pentru peisaj: in munti, padure, poiana, aer curat, pustiu, poti lasa copiii sa zburde in voie. Cel mai fain e sa lasi masina la Cabana 3 Brazi si sa mergi pe jos (nu e mai mult de 1km), dar noi am preferat tura asta sa lasam pruncii sa doarma cat mai mult si i-am trezit doar cand ne-au adus mancarea.


Dupa masa, imbarcarea si la drum spre casa. A fost destul de aglomerat de la Predeal pana dincolo de Busteni si pe la Comarnic, dar totusi nu cred ca am stat pe loc mai mult de jumatate de ora in total.

A fost fain.


De facut in zona:
Schitul Coltul Chiliilor
 - trasee (merg facute cu copii mai mari - cred ca dupa ce face S. 5 ani le vom incerca):
           1. Cabana Plaiu Foii - Refugiul Spirla - (eventual) La Zaplaz - retur
           2. Cabana Plaiu Foii - Refugiul Diana si retur
           3. Fantana lui Botorog - cabana Curmatura - retur
           4. spre satul Magura  - se poate merge cu masina pe drum de la Fantana lui Botorog, dar e si o poteca prin padure putin mai departe de Fantana lui Botorog, pe drumul spre Prapastiile Zarnestiului
-vizita la Liberty - Sanctuarul Ursilor  - din pacate au acces doar copiii peste 5 ani, deci nu am putut merge.
- plimbare pe dealurile din satul Poiana Marului


Niciun comentariu: