27 aug. 2019

(Hai-Hui) Tura de-o zi in Fagaras (Fereastra Zmeilor si Lacul Capra) si somn la cort - august 2019


A doua sambata fara prunci... (primul weekend liber a plouat peste tot si nu am plecat nicaieri - teoretic am zis ca facem chestii prin casa, dar nu am facut nimie - sambata de ex eu am stat toata ziua in pat si am terminat un roman).
 

Ne gandeam la o tura mai usoara tinand cont ca a trecut mult timp de cand nu am mai fost pe munte. Si am preferat ceva fara balaurit prin padure... deci trebuia sa cautam ceva prin Fagaras. Am ales un traseu circuit pana la Fereastra Zmeilor si apoi spre lacul Capra (am gasit si o descriere faina a traseului pe www.bloguldecalatorii.ro ). Tura asta au zis inca patru persoane ca vin cu noi.

Refufiul Fereastra Zmeilor
   

Am plecat devreme din Bucuresti si la 9 am ajuns la locul de start spre Fereastra Zmeilor. Am stat in masina un timp (ca era frig), pe urma la soare, mancare, cafea, aer curat. Aproape la 10 au ajuns si ceilalti si am pornit pe traseu.

Fereastra Zmeilor
Traseul e foarte fain, merge pe vale pana la Refugiul Fereastra Zmeilor, pe urma un urcus mai abrupt si de-acolo incepe privelistea. Se vad superb crestele Fagarasilor spre Podragu. De la Fereastra Zmeilor nu stiu de ce imi inchipuiam ca mergem pe creasta, dar de fapt se ocoleste Creasta Arpasel-Vartopel si coboara destul de mult.


Vf. Iezerul Caprei si Lacul Capra

Inainte sa ajungem la lac, am propus o urcare pe Vanatoarea lui Buteanu, dar dupa pauza de lacul Capra nimeni nu a mai avut chef sa urce. Lacul e la fel de fain ca ultima data cant am fost. Era plin de lume, unii cu corturile, unii cu saltele gonflabile pluteau pe apa (nu stiu daca nu cumva nu aveau voie... ).


Lacul Capra

Lacul Capra

Vf. Vanatoarea lui Buteanu si Lacul Capra din Saua Capra

Gasca au vrut doar sa urcam doar pana la Saua Caprei, eventual si pe Iezerul Capreai,  sa vedem lacul Balea.

Lacul Balea
   
Lacul Capra

Lacul Capra


Lacul Capra

Vf. Vanatoarea lui Buteanu si Lacul Capra


Din Saua Caprei au preferat sa coboram iar la lac fara sa mai urcam pe Iezerul Caprei ca sa ne ducem direct spre coborare (pe cruce albastra pana la Cabana Salvamont Cota 2000 cum era in plan inca de acasa. Imediat dupa ce am plecat de la lac am dat peste o capra neagra, dar a disparut inainte sa apucam sa scoatem aparatele foto sau telefoanele. M-a mirat ca era singura.

Mai e o varianta de traseu de coborare, direct de la lac in jos  spre Transfagarasan, si ajunge undeva pe langa Cascada Capra, pare sa fie mult mai scurt.  Coborarea spre Cota 2000 a fost mult mai abrupta decat ne asteptam.


Cota 2000 Salvamont

Transfagarasan si Cota 2000 Salvamont

De la Cota 2000 a fost groaznic cat am mers pe Transfagarasan, era o coada imensa de masini. Nu inteleg ce placere or avea oamenii astia sa stea atata in masina, doar ca sa urce pe Transfagarasan. Cum am putut am luat-o pe scurtaturi si nu am stat pe drum, ca sa nu inhalam fumul lor.


Cascada Capra

In total au fost cel putin 8 ore de traseu (mai mult decat credeam ca o sa facem... pe BlogulDeCalatorii era 5-5:30 ore... dar na, tipa era singura, si probabil mult mai bine antrenata decat noi).



Am mers la Cabana Capra sa mancam. Afara pe terasa era plin, dar in restaurant erau doar vreo doua mese ocupate. Mancarea a fost ok.

Ceilalti din gasca au plecat spre Bucuresti, dar noi am ramas cu cortul.  Am stat la soare, am mancat langa rau, poze, poze cu stele etc. Pe la 10 dormeam deja rupti de oboseala.  A fost naspa ca pe la 1 au inceput sa zbarnaie telefoanele din cauza ROAlert, ca erau ursi pe Transfagarasan pe langa Cetatea Poenari.. departe de noi, asa ca am adormit iar destul de repede. Apoi pe la 2 jumate au inceput sa latre cainii de la stana, sa urle si sa fluiere ciobanii. Clar era un urs in cautare de miei... Am iesit si noi cu lanterna sa ne uitam in jur, am asteptat sa se linisteasca dulaii si am adormit tun pana dimineata. Dimineata micul dejun langa rau si pe la 11 am plecat spre Bucuresti, tocmai la timp, ca deja a inceput sa se aglomereze iar Transfagarasanul (pe drum au trecut multe masini de la Europ'Raid  ... un raid-adventure cu masini vechi Peugeot 205, 10000km, 22 zile, 20 tari prin Europa ... mi s-a parut foarte fain :) )

   

   

   

   


Traseu:
start traseu Fereastra Zmeilor (triunghi galben) - Fereastra Zmeilor (banda rosie) - Lacul Capra - Saua Capra - Lacul Capra (curce albastra) - Salvamont Cota 2000 - scurtaturi traseu Transfagarasan - start traseu Fereastra Zmeilor

Niciun comentariu: