12 sept. 2019

(Hai-Hui) Hoinareala la inaltime pe Valea Aosta... august 2019 3. Castele si Breuil-Cervinia


16 august...



Zi de leneveala, cu vizitat castele. Sunt vreo 22 de castele in zona. Am ales initial vreo trei care pareau mai faine si am zis ca pe urma vedem peste ce mai dam in drum.

Fenis

 Castelul Fenis. E chiar in localitatea Fenis. De afara arata super bine. Inauntru nu stiu cum e decat din niste poze de pe net... Am ajuns la el, urcam la bilete. Zbang... nu intra decat grupuri de minim 25 cu ghid doar in italiana (asta daca am inteles eu bine). Poti face rezervare online. Prima ora libera la 13:00... WTF? a... nu are rost sa stam atat (vreo doua ore jumate).... mergem la urmatorul...

Fenis
Asa ca am dat o roata in jurul castelului pe o alee pe pajiste, numai bine sa ai priveliste faina la castel si am plecat spre urmatorul.



Castello di Ussel

Castello di Ussel. Castelul e cocotat pe stanci deasupra  soselei principale, cu un drum in zig-zag pana la el. Pe partea opusa urcusul e mai lin si pajisti cu iarba. Parcam si ne indreptam spre poteca sa urcam la castel. Eram pe la jumatea drumului cand ne intalnim cu unii imbracati cu haine medievale, fiecare cu pasari (bufnite, soimi etc) pe maini. Si ne spun ca acum e inchis castelul, ca tocmai pleaca in pauza de masa (era 12:00), dar revin la ora 14:00.  A... ok... Sigur nu stam doua ore. Am mers totusi pana sus, am facut cateva poze si ne-am hotarat sa lasam balta castelele ca e prea greu sa ajungi sa le vizitezi cu regulile astea ale lor cu grupuri organizate si cu pauzele lor de masa.

Lista cu toate castelele din zona: 
http://www.regione.vda.it/cultura/patrimonio/castelli/cartina_f.aspx 



Noi aveam in plan sa trecem pe la Fort Bard, Veres, Sarre, Savoia, Aymavilles, Saint Pierre.

Monte Cervino
   
Grandes Murailles

Am hotarat ca e cazul sa ne indreptam iar spre munte. Breuil-Cervinia (alt 2017m) sa fie. Mergem, vedem ce e pe-acolo, ne plimbam, stam la soare pe iarba, relaxare, nu trasee ca H. era cam terminat. Si cand ne intoarcem sa trecem iar pe la vreun castel, poate reusim sa il vizitam.

Chiesetta degli Alpini si Monte Cervino

Foarte fain drumul. Trecem pe langa Lago de Maen, care are zona de picnic cu masute si plin de oameni cu paturi la relaxare, altii la pescuit pe malul lacului. Si la un moment dat apare si Matterhornul in departare la cate-o curba si pur si simplu nu imi venea sa cred cat de frumos e.

Monte Cervino
   


Eu ma gandeam ca urcam cat putem cu masina (erau niste hoteluri/pensiuni mai sus de orasel) pe muntele de vis-a-vis de Matterhorn si de-acolo pe jos cat avem chef si lenevim cu ochii la munti. Dar drumul era blocat in centru - probabil era vreo ocolire - si ne-am intors si am parcat masina langa terenul de golf.

Cascada Cervino
   
Grande Murailles

Harta nu aveam pentru zona asta, dar am gasit in brosura un traseu scurt, de vreo jumatate de ora, pana la Chiesetta degli Alpini  (alt 2196m) (o bisericuta construita in memoria soldatilor morti din batalionul de schiori Monte Cervino).

   

Traseul e lejer, pe drum (H. nici macar nu si-a luat bocancii, a ramas in adidasi). Am ajuns, era destul de multa lume si ma gandeam ca mai bine ne gasim un loc mai departe in iarba sa lenevim, asa ca am pornit incet spre Cascada Cervino. Si nu ne-am mai oprit in iarba la lenevit, H. a zis ca daca tot ajuns pana acolo hai sa urcam pana la cascada. Ok... nu imi venea sa cred... Am ajuns la cascada, foarte faina, spectaculoasa, oau...

Grande Murailles
   
Grande Murailles

   

Dupa cascada am mai mers putin, poate vedem mai bine Matterhornul, asa sa se vada tot... Dupa un timp am zis, ca musai sa ajungem si pana la refugiul Oriondé (Duca degli Abruzzi) (alt 2808m) daca tot am ajuns asa sus. La un moment dat am vazut o cladire, si eram usurati ca am ajuns, dar de fapt era o ferma. Putin mai sus am vazut si refugiul. Si am ajuns. Ne-am cocotat pe o piatra dincolo de refugiu si am stat sa mancam fructe si batoane cu ochii la Matterhorn. Pana la Orionde e drum, dar traseul mai taie curbele si teoretic e mai rapid, desi mai obositor.

Monte Cervino, Refugio Duca Degli Abruzzi Orionde
   
Monte Cervino

Monte Cervino

Monte Cervino, Refugio Duca Degli Abruzzi Orionde




La coborare am facut vreo ora jumate.  Ne-am infipt in primul restaurant deschis si care parea sa aiba si altceva decat felii de pizza si sanwichuri: Le Bistrot de l'Abbé. Localul a fost ok, desi foarte incarcat pe toti peretii. Mancarea ok.

Monte Cervino
   
Monte Cervino

Si la drum spre casa. Pe drum am vazut un indicator catre o pestera: Grotte delle Busserailles, dar la ora aia era deja inchisa. Am facut doar o pauza de 5 min la Lago de Maen pentru vreo doua poze. Zona de picnic era pustie deja si cam racoare afara.

Monte Cervino
   
Monte Cervino

Chiesetta degli Alpini si Monte Cervino



Toate postarile despre Aosta:


Niciun comentariu: