27 aug. 2018

(Hai-Hui) Vf Negoiu - traseu de-o zi de la Balea Lac


in departare Vf Lespezi-Caltun
Toata saptamana am stat cu ochii pe www.meteoblue.com cas sa vad cum o sa fie vremea sambata pe Negoiu(2.535m). Si cum arata sanse de ploaie eram tare dezamagita. In sfarsit pe joi-vienri, deja arata mult mai bine, sanse slabe de ploaie si doar dupa-amiaza. Deci mergem la munte... :D



Vf Lespezi-Caltun si lacul Caltun
Vf Lespezi-Caltun (stanga), lacul Caltun, Vf Negoiu (dreapta)
Ne-am facut rucsacii de vineri si sambata la 4 eram deja in masina si la drum spre Transfagarasan. 

Am ales traseul de la Balea Lac, prin saua Paltinu, Vf Laitel (2390m), lacul Caltun, Strunga Doamnei, Vf Negoiu. La intoarcere aveam varianta sa facem acelasi traseu sau de la lacul Caltun sa mergem spre tunelul de pe Transfagarasan pe cruce albastra - cu alta varianta sa ne indreptam iar spre saua Paltinu pe punct albastru. A ramas ca vedem pe parcurs ce traseu de intoarcere alegem.  Estimasem ca va fi un traseu de 8-9 ore in total. 

La ora 8 eram deja la Balea, ne-am echipat si la drum. Traseul era destul de aglomerat, dar pana in saua Podragu ne-am distantat de alte grupuri si dupa a fost ok. De acolo traseul nu e usor, e peste mediu ca dificultate. Sunt zone expuse, lanturi. Am vazut si copii (vreo 7 ani) pe traseu , dar sincer, eu nu as duce copii sub 14 ani pe acolo - poate doar daca fac trasee lunar si au experienta si rezistenta.

Pe varful Laitel am facut prima pauza mai lunga ca sa mancam. Privelistea e superba spre vf Lespezi-Caltun, cu lacul Caltun si varful Negoiu. De pe Laitel se coboara mult pana la lacul Caltun.


Lacul Caltun e incredibil, printre cele mai faine lacuri montane pe care le-am vazut, pozitionat intr-un peisaj atat de salbatic si stancos/colturos incat e pur si simplu superb.

Lacul Caltun
Lacul Caltun
Lacul Caltun
Lacul Caltun


De la lacul Caltun incepe iar urcarea spre Strunga Doamnei si Negoiu. De la Strunga Doamnei a inceput iar aglomeratia: fiind zona cu lanturi, s-a inaintat mai greu, plus unii deja coborau si timpul de asteptare in zonele mai expuse era mai mare.














Pe Negoiu am facut o pauza destul de scurta de "energizare" (batoane cu cereale si fructe). Nu am stat mult pentru ca nori au inceput sa ne inconjoare si au cazut si cateva picaturi de ploaie. Am strans rapid, ne-am luat gecile pe noi si am tras husele peste rucsaci, din fericire ne-a plouat foarte putin. La intoarcere traseul a fost si mai aglomerat pana dupa Strunga Doamnei.

Din  cauza norilor peisajul a fost superb: norii invaluiau si dezvaluiau varfuri si creste, soare intr-o parte, nori in cealalta, zone intens luminate sau in umbra, contraste.


Lacul Caltun
Chiar inainte de lacul Caltun am tras o tranta. Pur si simplu am alunecat pe o piatra uda si m-am trezit pe spate. Din fericire nu am patit mai nimic, m-a durut putin genunchiul si glezna, dar mi-am revenit repede. La lac am facut o pauza de rontait (pe Negoiu ne-a alungat ploaia) si am reumplut sticlele cu apa.













  
De langa lac ne tot uitam la la vf Laitel si am zis ca nu avem energie sa il mai urcam inc-o data, asa ca am ales sa mergem spre Tunelul Transfagarasan (traseul era de 3 ore).  Si pe traseul acesta sunt portiuni de urcat, dar macar era ceva nou. Nu e la fel de spectaculos ca pe creasta, dar a fost interesant - niste zone cu jnepeni, o coasta de munte cu un covor de flori - omag albastru, zone cu afine si dupa ultima urcare in sfarsit se vede Transfagarasanul si apoi tunelul.

Omag albastru - Aconitum napellus
   
Omag albastru - Aconitum napellus

Traversarea prin tunel a fost groaznica. Era plin de masini blocate, cu motoarele pornite, asa ca era un miros oribil. Ne-am pus baticele ude pe gura si nas, dar tot am inghitit o gramada de gaze. Din punctul asta de vedere, cel putin in plin sezon de balci de la Balea merita ales traseul spre saua Paltinul de la intersectia traseului cruce albastra cu punct albastru.

Am ajuns la masina aproape la ora 18, deci estimarea mea nu a fost tocmai corecta - cele 8-9 ore s-au transformat in 10.










Niciun comentariu: