30 aug. 2018

(Hai-Hui cu copiii) - Trasee pe munte (si nu numai) cu copii mici


Pentru ca am fost intrebata de idei de mers la munte cu pruncii, ca sa prinda si ei gust de miscare in natura, si daca tot am strans o lista de locuri si trasee pe unde am fost deja, le pun mai jos.

Dar inainte, cateva recomandari:
- copiii merg mai cu spor daca sunt impreuna cu alti copii de varsta apropiata - se joaca, povestesc etc si uita de oboseala
- cresteti gradual dificultatea traseului, nu ii duceti din prima pe trasee prea lungi
- tineti cont de varsta copiilor - de ex un copil de 2 ani nu va merge prea mult pe jos, asa ca sistemele de purtare s-ar putea sa fie de folos
- povestiti-le cu entuziasm despre ce vor vedea pe traseu ca sa ii motivati si faceti jocuri: cine ajunge primul la copacul ala, cine vede urmatorul marcaj etc
- dati-le premii: medalii sau cupe (sunt in Decathlon ieftine) cand termina traseul, am auzit un parinte care a cumparat un zmeu pt copil si l-au inaltat cand au ajuns la finalul traseului
- inventati povesti (sau cautati legende despre locurile unde mergeti): o data prin padure incercam sa il conving pe S ( avea 2 ani) sa mearga mai mult pe jos si i-am zis ca hai sa il cautam pe spiridusul Pixi, ca sigur traieste prin padure si cand a vazut o scorbura m-a intrebat daca aia e casa lui Pixi si incantat ca i-a vazut casa, a inceput sa o caute entuzismat si pe Marmi, marmota .
- luati jucariile preferate - mici si usoare. In pauze sunt foarte bune.
- sa nu aveti asteptari - copiii s-ar putea sa se plictiseasca sa mearga pana la final sau se vor opri daca vad ceva interesant pe traseu (o balta, un bustean, un rau) si de multe ori vor prefera sa stea acolo sa se joace. Si la fazele astea e de preferat sa renunti la traseul propus si sa il lasi sa se joace, decat sa tarasti copilul suparat dupa tine.
- atentie la incaltaminte si haine




1. Vulcanii Noroiosi (+0 ani) - nu e traseu, dar spatiul e atat de mare incat am umblat o gramada pe jos. Relieful e spectaculos, copii au fost incantati si de atunci au intrebat destul de des cand vom mai merge la vulcani.



2. Delta Vacaresti (+0 ani)- noi am fost cu bicicletele, dar merge foarte bine pentru o plimbare "pe teren accidentat" (cum zice R) asa "de antrenament" pentru munte. Am vazut inclusiv parinti cu copii in carucioare sau cu trotinete. 




3. Transfagarasan  (+0 ani la picnic )- se poate merge cu masina pana dupa Cabana Capra sau chiar dupa Balea Lac spre Balea Cascada - sunt zone cu locuri bune de parcat, dupa care se poate urca spre munte, nu neaparat pe traseu, pe malul paraielor. Sunt cateva cascade mici si pot fi alese ca punct final. Copiii au fost chiar incantati sa urce pana la ele si apoi sa stam pe mal si sa arunce pietricele in apa sau sa faca baraje.




4. Cascada Balea (+3 ani) - de la Cabana Balea Cascada pe punct rosu. Traseul e foarte usor. Cel mult o ora de plimbare. Am fost cu copiii la sfarsit de septembrie, cand cel mic avea 2 ani. A mers mult pe jos - toata prima parte pana a devenit traseul putin mai abrupt, la intoarcere a stat doar in brate. Aproape de finalul traseului la intoarcere, si R a inceput sa se planga ca a obosit - dar de fapt era mai mult plictisit.



5.  Pestera Valea Cetatii din Rasnov (+0 ani, +3 ani pe jos) - de la parcare se merge cam jumate de ora prin padure pana la pestera. S. fiind mic a stat in manduca (avea in jur de 1 an), iar R era foarte incantat sa mearga pe jos pentru ca nu mai vazuse alta pestera, deci nu a comentat deloc pe drum (in schimb a comentat cat am asteptat sa vina ghidul din pestera cu alti turisti).




6. Cheile Rasnoavelor (+0 ani) - se poate merge cu masina prin ele. Noi am lasat-o la un capat si ne-am plimbat. Copiii au fost incantati sa arunce pietre in rau.


7. Cheile Zarnestiului (+3 ani pe jos)-  se lasa masina la Fantana lui Botorog si de-acolo pe jos. E drum drept si e  foarte fain. R (aproape 5 ani) se cam plictisea asa ca de multe ori a mers pe rau in loc de drum si pe urma l-am dus putin si prin Cheile Pisicii si acolo a fost foarte incantat de catarat pe bolovani. S (1 an jumate) a stat mai tot drumul in manduca.

Am mai fost o tura cand R avea aproape 7 ani, iar S 4 ani. Au mers amandoi pe jos, mai cu comentarii, mai cu joaca si alergat. Am ajuns pana la intersectia cu Cheile Pisicii, unde ne-am oprit sa mancam si S era obosit si nu a vrut sa plece mai departe la plimbare pe drum si am asteptat acolo vreo jumate de ora cu el pana ceilalti s-au intors.


 

8. satul Predelut  (+3 ani pe jos)- am urcat pe un drum de tara, pana pe deal (asta merge la orice sat de la munte). Ploua si nu prea aveau copiii chef de plimbare, dar trebuia sa isi consume energia afara, nu la pensiune. Asa ca la urcare l-am "prostit" pe S cu fragute (dupa ce le-am gasit pe primele ii tot ziceam ca hai sa cautam fragute si mai in fata) si la intoarcere au facut amandoi concurs de alergat cu taica-su.





9. vf Postavarul  (+0 ani)- am urcat cu telecabina din Poiana, ajunge pana aproape de varful Postavarul. De acolo am urcat pe varf si am vrut sa mergem la cabana Postavaru (cam la jumatate de ora de la telecabina) ca sa mancam. Dar planurile ne-au fost date peste cap, pentru ca "bestiile"  nu se mai saturau de tavalit prin zapada. 



10.  Cabana Muntele Rosu (+0 ani)- am ajuns cu masina pana la cabana si am reusit sa ii convingem sa urce pana la statia seismologica (e o panta lunga si destul de abrupta, asa ca am fost incantati ca au ajuns pana acolo). Era putina zapada pe poteca asa ca se distrau aruncand cu bulgari in noi.  La coborare pe S. (care avea putin peste 2 ani) l-a luat in spate. 

11. Cheile Tisitei, Lepsa (+3 ani pe jos)- traseul e frumos si usor. Noi am mers foarte putin pentru ca tot ce voia R era sa arunce pietre in apa si cand am gasit un loc bun de aruncat pietre, S (aproape 3 ani) mi-a adormit in brate si dupa ce l-am mutat pe rucsaci a dormit vreo 3 ore, asa ca nu am mai facut nici un traseu. 

   


12. Cheile Turzii (+3 ani)- e un traseu care merge facut lejer cu copiii - S. la 3 ani l-a facut dus-intors pe picioarele lui - abia la sfarsit, ultimele 10 min era chiar terminat si a trebuit luat in spate, dar in rest chiar daca la intoarcere a mai comentat ca e obosit, tot a mers pe picioarele lui.Totusi, sunt zone inguste si trebuie avut mare grija de ei si tinuti de mana.


   

13. Circuitul 300 scari, Slanic Moldova (+ 5 ani) - e un traseu prin padure, cam lung pentru copii (R avea 5 ani). Probabil e mai fain iarna sau toamna, noi am murit de cald si nu am fost prea incantati. Stiam ca trebuie sa ajungem si la cheile si cascada Slanicului si tot asteptam sa ajungem si ii incurajam pe copii ca o sa vedem cascada, dar spre dezamagirea noastra nu le-am gasit. La intoarcere am mers pe sosea, desi era o varianta pe malul raului (spre Aleea Izvoarelor) - dar nu am stiut. S. (avea 2 ani) a urcat prima parte cu scarile pe jos. Pe urma l-am mai tinut in brate, mai mergea pe jos si tot asa, dar toata coborarea a fost in brate. (a doua zi am descoperit si "cascada" si "cheile" si erau chiar langa drum, pe Aleea Izvoarelor - cascada de fapt era un fel de dig de beton peste care se scurgea apa...). 


14. Cabana Ciucas - Varful Ciucas (+3 ani)- pana la Cabana Ciucas se poate urca cu masina (de teren sau macar sa fie mai inalta). Cei de la Cabana pot asigura transport contra cost. De aici traseul e destul de lejer pana pe varf si fain. Se poate urca pe jos si pana la cabana, dar drumul prin padure poate fi plictisitor si destul de greu pentru copii, mai ales ca ultima parte e mai abrupta. S (3 ani) a urcat lejer, tot drumul s-a jucat de-a NinjaGo, folosind batul de tura pe post de sabie. R (6 ani) in schimb a cedat chiar pe ultima panta inainte de varf si a trebuit sa insistam destul de mult sa mai urce cateva minute ca sa nu ii para rau pe urma (desi e posibil ca oboseala lui sa fi fost din cauza ca era putin bolnav - in seara aceea a facut febra, deci probabil de aceea era indispus inca de pe traseu).




15. Cascada Lotrisor - Valea Oltului (+3 ani)- traseul e lejer, vreo ora pe drum forestier, cascada e faina. Copiii au comentat la un moment dat ca s-au plictisit si au obosit si vai ce ii dor picioarele de atata mers si nu mai vor, dar nu am cedat miorlaiturilor si am ajuns pana la cascada (de fapt cand mergem spre casa de la gradi si after facem cam tot atat, cu ocolul prin parc, deci era clar ca erau doar plictisiti, nu si obositi). R- 7 ani, S - 4 ani. 







16. Crucea Caraiman (+3 ani) . Urcat cu telecabina pana la Babele, plimbare spre Sfinx, apoi spre Crucea Caraiman (1 ora). S - 4 ani, R - 7 ani. S-a lasat cu comentarii din motive de plictiseala, nu ca ar fi fost ceva complicat sau prea greu sau macar obositor. Pe urma au fost incantati.


   

Niciun comentariu: