6 aug. 2018

(Hai-Hui cu copiii) Vacanta din iunie - Sibiu, Maramures si Turda - partea 2 - Maramu




MARAMURES

In Maramures am stat 6 nopti si am vizitat chestii din zona Baia Mare. Copii au stat aproape toata ziua in curte, am gasit capsuni si visine si verdeturi pentru salata in gradina.

Intr-o zi am vrut sa urcam pe dealurile din Seini, unde mergeam cand eram copil. Pe Seinel au inceput constructia unui baraj si arata groaznic, in plus era si un afis pe care scria ca in ziua dinainte a fost vazut un urs in zona, asa ca ne-am urcat in masina si am schimbat dealul. Am mers la cruce, langa dealul carierei. Am gasit o zona cu o gramada de fragute, asa ca eu si S. am fost foarte incantati.

In alta zi am mers intr-o excursie la Sapanta si Sighet.
Pana la Sapanta a fost foarte fain: dealurile, padurea etc. Am trecut si prin Certeze (cica satul cel mai grozav cu vile peste vile, ne-a povestit maica-mea ca l-au dat si la TV ca e fenomen unic... bla bla... ). Noua nu ne-a placut deloc - erau doar oribilitati de vile construite aiurea - mari si de prost gust, inghesuite unele in altele, cum sunt in majoritatea statiunilor de la mare sau munte.


Sapanta - foarte faina biserica din Cimitirul Vesel - foarte colorata si impresionanta. Din pacate Cimitirul e doar partial ingrijit - in spate sunt tot felul de chestii claie peste gramada, lucruri depozitate - arata cam aiurea asa, dar na... oricum merita vazut tinand cont de unicitatea lui.Copiii au fost incantati de cat de colorat era totul. Cel mare m-a tot pus sa ii citesc poezioarele de pe cruci, cel mic a gasit o pisica tarcata pe care sa o alerge printre morminte, asa ca toata lumea s-a simtit bine.

Sapanta
Sapanta
 
























La Sapanta mai sunt de vizitat: Cascada Covatari, Cascada Sipot, Complexul de Valtori (masini de spalat traditionale, pe rau). 


Memorialul


La Sighetul Marmatiei la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei a fost ok. Am cam alergat cu copii, pentru ca ei nu au avut chef sa stam sa citim toate chestiile de pe pereti. Oricum eu am mai fost de doua ori inainte (prima tura imediat dupa revolutie cand inca nu era organizat ca memorial si arata ca o inchisoare parasita, atunci am intrat cu cineva care lucra in armata si a doua tura chiar la memorial). Copilul cel mare a fost incantat ca am fost la inchisoare, dar din pacate nu a inteles prea bine la varsta asta cum e cu victimele si cu cei inchisi pe nedrept si cum se poate as fie inchisi pe nedrept, ca doar la inchisoare intra doar oamenii rai: hotii si alti raufacatori, dar are destul timp sa inteleaga cum sta treaba si cu asta.

Memorialul
Memorialul


In apropiere mai sunt biserici de lemn, unele pe lista de monumente UNESCO: Barsana, Glod, Poienile Izei, Ieud, etc si baile Ocna Sugatag.
Un drum special: Drumul Verde al Maramuresului - 88 km fara masini

Mai departe de Sighet recomand: Mocanita de pe Valea Vaserului, Monumentul Eroilor Moisei, Manastirea Moisei, Izbucul Albastru al Izei, Cascada Cailor de la Borsa, Muntii Rodnei. 


La intoarcere am oprit la Pastravaria Alex din Mara - initial am vrut sa mancam acolo pentru ca era foarte faina curtea cu foisoare pe marginea bazinelor cu peste si o cascada artificiala, dar dormeau copiii si am preferat sa ii lasam sa doarma. Am cumparat vreo 8 pastravi sa facem in seara aceea la gratar si am plecat mai departe sa traversam Gutinul (de aici este porneste si traseul spre Creasta Cocosului).

Lacul Bodi, Mogosa


In alta zi am mers in statiunea Mogosa, langa Baia Mare. E o cabana cu restaurant, e Lacul Bodi cu hidrobiciclete (copiii au fost foarte incantati de plimbarea pe lac), se pot inchiria sezlonguri, e padure, e telescaun  pana la Suior Cota 1000 (din pacate cand am fost noi nu functiona, dar in mod normal functioneaza chiar si vara din ora in ora).  Dupa plimbarea cu hidrobicicletele ne-am invartit o tura in jurul lacului si ne-am asezat in iarba la picnic (cu sanwichuri si fructe).









Niciun comentariu: