10 sept. 2020

(Hai-Hui cu copiii) Maramures. Cheile Tatarului

Duminica. Probabil ultimul weekend in Maramures. Am hotarat sa mai facem o iesire. Vf Ignis a cazut de pe lista, pentru ca probabil pruncii s-ar fi plictisit pe traseul destul de lung prin padure (S. a comentat ca nu i-a placut sambata trecuta pe Vf Mogosa pentru ca nu a fost interesant). H a ales Cheile Tatarului. Nu prea stiam nimic despre ele, nu pareau prea spectaculoase din ce articole si poze am gasit eu, dar am zis ca fie...

Am mers prin satul Mara - drumul e cam aiurea - jumatate cimentat, jumatate plin de balarii si mult mai jos. Din loc in loc sunt refugii de pietris. Am ajuns la barajul Runcu - care e in constructie de peste 30 de ani. Arata foarte ciudat gramada aia de pietre si beton in mijlocul vaii.

Mai sus de baraj am lasat masina la pod. Zona e foarte faina: cu dealuri golase, cu raul intre ele, cu paraie. Erau multi oameni la picnic, unii cu corturile pe malul apei, altii doar in plimbare si poze in jurul masinii. Am vazut si doi cu motociclete de teren care zbarnaiau pe dealuri.

Noi am mers de la pod pe jos de-a lungul raului sa cautam o zona mai ok pentru construit baraje in apa. In iarba inalta am vazut un pui de sarpe - nu parea vipera, dar nici nu i-am vazut ochii...

Nu am stat decat vreo ora pe malul raului, pruncii si H au facut un baraj maricel. Au stat destul de mult in apa pana la genunchi si au inghetat. Dupa nu prea mai aveau ce face. Am urcat putin pe deal, printre tufele de rododendron pline de fructe si flori si am mers la masina. Am plecat spre casa prin Firiza - drumul a fost lung si cam prost.

 

   

 Mie nu mi-a placut iesirea aceasta, am stat mai mult in masina. Cred ca era mai fain cu biciclete (desi cu masinile val vartej si valurile de praf ridicate, nu stiu cat de placut era pe biciclete). Am mai gasit ca ar fi un traseu mai fain daca urci pe firul apei in Cheile Tatarului.


 

 

Alte excursii in Maramures: https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/2020/08/hai-hui-cu-copiii-maramures.html

(Hai-Hui cu copiii) Maramures. Lacul Nistru

Sambata. Ne-am trezit tarziu. Toti fara chef. Pana la urma am mers pe la pranz la Lacul Nistru, pentru ca e aproape de noi.

Zona e foarte faina. Drumul din Tauti Magherausi e prin padure, cu raul pe o margine. Apoi urcare usoara pe deal si o parcare amenajata pe o parte a lacului, pe cealalta pajiste cu foisoare si porti de fotbal - si o cabanuta cu casute de lemn.

Lacul e un baraj artificial, intre dealuri, foarte fain peisajul. Desi era apa verde, erau copii care se balaceau si oameni care inotau.

Din pacate lacul era "ocupat" de niste familii cu corturile si muzica duduind in boxe. Am facut o plimbare pe langa lac, ne-am asezat in cel mai indepartat loc, dar tot se auzea muzica prea tare. Pruncii au aruncat pietricele in apa si noi am lenevit la soare putin. As fi vrut sa ii conving sa ne plimbam prin padure, dar nu au avut chef. Dupa vreo ora, am plecat si ne-am oprit pe drum pe malul raului ca sa construiasca baraje. Nu am avut peisaj asa fain, dar macar a fost liniste. 

E de mers in timpul saptamanii cand probabil nu sunt atatia la gratar si scandal.










Alte excursii in Maramures: https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/2020/08/hai-hui-cu-copiii-maramures.html

9 sept. 2020

(Hai-Hui cu copiii) Maramures. Varful Mogosa

Sambata, zi de traseu. De vineri am ales sa mergem la Cabana Mogosa si sa urcam pana pe varf. Totusi am aflat intamplator ca e raliu in pasul Gutin. Mi-era ca nu mai avem cum sa ajungem la Mogosa. Pana la urma am mers si din fericire au inchis drumul spre Gutin exact dupa intersectie. 

Am parcat la Cabana Mogosa si am pornit in jurul lacului. Pe langa lac deja era lume la picnic sau pe sezlongurile cabanei, unii chiar se balaceau. Initial ma gandeam ca stam si pe langa lac un timp, dar ma cum deja era lume, ma asteptam sa se aglomereze si mai rau.



Stiam ca ar trebui sa fie e un traseu de la capatul lacului, prin dreapta partiei, prin padure - marcaj triunghi albastru. Nu am vazut marcajul sau poteca, asa ca am urcat direct pe partie unde era deja o poteca batatorita. Am intrat la un moment dat si prin padure (unde era plin de broscute mici de culoarea frunzelor), apoi la Suior am iesit lar pe partie.

La Suior era puhoi - mergea si telescaunul de jos. Cum am trecut de Suior S. nu a mai vrut sa continue si voia sa coboare - abia l-am convins sa ne oprim la umbra pe marginea partiei pentru o pauza. L-ar fi tentat sa stam pe malul lacului - se mai vedea si nu stiu ce trambulina pe langa cabana de la Suior, dar l-am convins ca e prea aglomerat si noi inca pastram distanta fata de alte persoane. Mai aveam cam jumatate de ora pana sus si desi au comentat amandoi, pana la urma au urcat. Cand i-am zis lui S ca sa vedem cine ajunge primul, a pornit val vartej (a ajuns primul). 



   

Am continuat pe partie, desi as fi preferat un traseu prin padure, pentru ca era foarte cald. Pana la urma am ajuns si sus. Pe varf e cam urat...un platou plin cu antene, cladiri etc. Se vede fain peisajul in partea cealalta - spre Cavnic. Spre cabana Mogosa se vede fain lacul si vf Ignis si Baia mare - dar mereu intra in cadru si telescaunul. Pruncii nu au fost asa incantati de acest traseu. Au vazut si chestii faine: libelule, broscute mici in padure - pe care nici nu le vedeam de frunze decat cand sareau din fata noastra, ciuperci, dar nu a fost nimic spectaculos din punctul lor de vedere. (tura urmatoare trebuie sa le gasesc ceva mai interesant).



   




Alte excursii in Maramures: https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/2020/08/hai-hui-cu-copiii-maramures.html

8 sept. 2020

(Hai-Hui cu copiii) Maramures. Rezervatia Fosilifera Chiuzbaia

A trecut un weekend in care nu am facut nimic pe motiv ca au anuntat ploi. La noi nu a plouat mai deloc, deci am fi putut merge linistiti pe vreun deal, dar cred ca pentru ceilalti "ploaia" a fost motiv sa zaca pe-acasa. Din punctul meu de vedere, e vara, ce daca e cu sanse de ploaie, ne luam gecile si asta e.. ca doar ne plimbam pe dealuri, nu urcam pe Negoiu.

Sambata trecuta am zis ca musai sa iesim. Intre timp am facut o lista serioasa cu o gramada de chestii de vazut, deci aveam de unde alege. Am gasit cateva trasee pe Visit Baia Sprie (in albumul cu poze Trasee Turistice si Materiale turistice). H a ales Rezervatia Fosilifera Chiuzabaia . Am gasit un traseu - circuit - prin rezervatie  - poteca "Pași printre frunzele de pe vremea vulcanilor”.  Le-am zis si pruncilor ca mergem sa vedem fosile si au fost si ei destul de incantati. 

Am plecat spre Chiuzbaia. Foarte fain drumul mai ingust prin padure, cu raul aproape, din loc in loc poieni (din pacate si vetre de foc de la gratare). Din sat de langa biserica, am luat-o dupa niste sageti. Intr-o intersectie nu le-am mai gasit asa ca am pierdut directia buna. Am intrebat, ne-am intors, am ajuns pana pe strada buna la un semn de interzis circulatiei. Am lasat masina acolo. Am mai mers putin pe drum pana la panou (pe google maps apare ca Rezervatia fosilifera, nu Rezervatia Fosilifera Chiuzbia - care te duce in mijlocul satului). La ora 10 am intrat in traseu mergand putin in dreapta pe drumul forestier si pe urma am luat-o prin padure urmarind marcajul frunza. 

Traseul e lejer. Sunt cateva portiuni de urcat, dar nu abrupte. Sunt 8 panouri cu informatii despre roci, vegetatie, animale etc Dupa panoul 8 (noi le-am facut in sens invers pe traseu) S. a inceput sa se planga ca nu mai poate, ca e obosit, sa facem pauza. Niste dulciuri au rezolvat problema si brusc si-a revenit.

Singurul loc in care am gasit niste stanci pe malul drumului forestier, a fost aproape de panoul "6. Lacul din urma cu 6 milioane de ani", acolo am vazut si trei fosile - frunze imprimte in piatra. Ma asteptam ca traseul sa ne urce pana la stancariile de sub varful Ignis, unde sa vedem mult mai multe fosile. Cand am ajuns la panoul 1, am hotarat sa ramanem in zona la parau. Pruncii au facut baraje si au aruncat pietre in apa, eu poze la gaze si ciuperci si am zacut pe mal pana s-a facut rece. 

 


   

 Tot traseul a fost lejer. Si cum am vazut si traseul spre vf Ignis (de la masina erau cam 2 ore pana pe varf)  ne gandeam ca poate il facem intr-o zi si pe acesta, poate chiar a doua zi - duminica. 



   

La 14:30 eram deja in masina in drum spre casa. De data asta google maps ne-a scos pe la cariera si apoi la Coloanele de la Limpedea . Am oprit pentru cateva poze.




Alte excursii in Maramures: https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/2020/08/hai-hui-cu-copiii-maramures.html

3 sept. 2020

Conopida la borcan

 

3.5 kg conopida buchetele

1.5 kg gogosari, ardei felii

3-4 morcovi mari rondele

piper boabe, mustar boabe

1kg zahar

1l otet

3 lg mari sare grunjoasa


Se amesteca toate intr-un castron si se lasa pana a doua zi. Se amesteca din cand in cand.

Se pun legumele in borcane peste care se toarna solutia ramasa (initial solutia e foarte putina, dar conopida lasa suficienta apa incat sa umple borcanele).