A doua zi, mic dejun rapid pe terasa, echiparea si la drum spre Cabana Varasoaia, de unde incepe traseul spre Pestera Cetatile Radesei. Am facut cam o ora pana acolo, am lasat masina in apropiere de cabana, am pornit pe traseu.
Traseul inapoi urca peste pestera - o zona cam aiurea, cu copaci rupti, arata deprimant. Dar pe de alta parte era plin de tufe de zmeura, asa ca ne-am oprit la fiecare pas sa mancam. Am coborat iar in fata pesterii si am continuat spre masina pe acelasi drum. R iar s-a pus pe comentat si a zis ca nu mai poate - dar doar pentru ca nu mai era nimic interesant. Daca ar fi avut iar lanturi brusc ar fi avut chef. Inainte de masina cu 10 m voia sa se aseze pe jos sa se odihneasca ca el nu mai poate si s-a suparat pe mine ca eu nu am vrut sa stau :D.
Am coborat cu masina multicel din munti si ne-am oprit pe malul Crisului Pietros ca sa se "relaxeze" pruncii la rau - au facut baraje, cetati din nisip. Dupa vreo ora am plecat spre Pestera Meziad ca sa prindem ultima intrare. S. a adormit in masina pe drum si nu voia sa mai mearga, a trebuit carat cateva minute in brate pana in sfarsit s-a trezit de tot si i-a trecut bosumflarea.
Traseu: 4h total cu pruncii, marcaj punct rosu - Circuitul Cetăţilor Rădesei | Muntii Nostri (muntii-nostri.ro)
Pestera Meziad nu e asa spectaculoasa prin formatiuni, dar e spectaculoasa prin marime. E imensa, cu sali uriase, cu pod natural - am trecut pe deasupra unei galerii unde am fost putin inainte, cu 'balcoane' cu vedere in sala de mai jos - traseul de vizitare e in forma de 8. Au mai fost foarte interente niste stalatite inclinate foarte mult, formate asa din cauza curentului care se formeaza in pestera. Formatiuni sunt putine, pentru ca umiditatea e scazuta si nu se infiltreaza suficienta apa prin tavanul pesterii. Si aici au gasit oase de urs de pestera - era un schelet reconstituit - pe care l-au numit Vladut.
Dupa vizita la pestera am mers la tarasa Pastravarului din Remetea. Presupun ca e a proprietarilor campingului, din moment ce ne-au recomandat-o asa mult. Nu pot sa zic ca ne-a placut foarte tare: nu era prea variat meniul. De exemplu nu aveam limonada - ceea ce in mijlocul verii mi se pare incredibil, nici salate - macar salata simpla de rosii sau de varza mi se pare ok sa fie. Pastravul a fost ok, cam sarat (am inceput sa ma intreb daca cei care nu au si pastravarie, nu cumva pastreaza pestela in sare si de aceea e mult mai sarat).
Seara, fiind 12 august, ne-am dus cu frontalele pe terenul de fotbal din spatele campingului, ne-am intins in iarba sa ne holbam dupa Perseide. A fost cu succes, am vazut fiecare cateva stele cazatoare, pruncii au fost incantati. Mai ca imi parea rau ca nu avem niste izoprene si saci de dormit ca sa dormim acolo.
Ziua 3 - Casa Memoriala Avram Iancu, Dealul cu Melci, Cascada Pisoaia Vidrii
Ziua 4 - Groapa Ruginoasa, Cascada Varasoaia
Ziua 5 - Rosia Montana - Galeriile Romane, Biserica scufundata Geamana
Ziua 6 - Pestera Ursilor, Remetea
Ziua 7 - Pestera Cetatile Radesei, Pestera Meziad
Alte obiective in zona Padis:
- Vf Biserica Motului
- Cascada Schmidl
- Pestera Ghetarul Focul Viu
- Circuit Cetatile Ponorului
- Cheile Somesului Cald
- Cheile Galbenei, Izbucul Galbenei si Cascada Evantai
- Circuitul Groapa de la Barsa
Alte obiective in zona Rachitele:
- Cascada Valul Miresei
-Traseu Cascada Valul Miresei - Vf Lespezi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu