28 iun. 2018

(CARTI pentru copii) 2 carti noi in seria Biroul de investigatii nr 2 de Horst Jorn Lier si Sandnes Hans Jorgen (+5 ani)



De data asta sunt dezamagita. Nu de poveste, nici de ilustratii, care sunt faine, ci de modul in care a fost facuta cartea. Mi se pare incredibil ca dupa o seara pe mainile copiilor (si nu sunt genul care sa strice carti) nu au ramas nici macar doua foi lipite de coperta din prima carte pe care am citit-o. Incredibil cat de prost au putut sa o lipeasca.

Povestile sunt dragute, ilustratiile faine. In plus au enigme de rezolvat pe fiecare pagina, cu raspunsul pe urmatoarea.

In cautarea reginei junglei
In prima seara am citit cam jumate din cartea cu regina junglei si a fost foarte amuzant, R. (aproape 6 ani) a cautat sa rezolve "misterele" si abia pe urma treceam la pagina urmatoare.  Din pacate nu am terminat cartea si pana seara urmatoare el deja o rasfoise si stia deja toate rezolvarile, nu a mai fost asa haios, dar tot a fost curios sa asculte povestea.

Bunicul Franz e plecat in cautarea reginei junglei si le trimite lui Tiril, Oliver si Opti bilete de avion si un mesaj codat ca sa ajunga la el. Copiii descifreaza o gramada de mistere pana ajung la bunicul Franz si pe urma il ajute sa dea de urma reginei. Personajele trec print-o gramada de aventuri (gen Indiana Jones).

In cautarea capitanului Krogh
Dna Krogh vine la biroul de investigatii pentru ca cineva a intrat in casa ei, dar nu pare sa fi spart nimic. Totusi spargatorul a lasat o floare pe masa. Cei doi copii merg la dna Krogh ca sa descopere misterul si afla ca totusi s-a furat o cutie pe care dna Krogh a mostenit-o de la un stramos care a fost pirat. 
  
 



25 iun. 2018

(CARTI pentru copii) Chit & Ront si Luna-de-branza cea fermecata - de Gundi Herdet (+3 ani)


E o serie de cel putin 3 carticele. Am laut-o doar pe prima, ca sa vedem cum e si le-a placut. E haioasa. Copiii au zis ca vor si celelalte carticele cu Chit si Ront.

Chit si Ront, soricelul de casa si soricelul de camp se vad pentru prima data si ajung imediat sa se certe pentru ca unul sustine ca luna e facuta din piatra, iar celalalt ca e din cascaval. Asa ca cei doi construiesc o racheta ca sa zboare pana la Luna si sa afle adevarul.

Mai sunt:
- Un naufragiu cu peripetii
- Temerarii clatitelor

Update: le-am luat si pe celelalte carticele si copiii au fost la fel de incantati de ele :) 

(Hai-Hui cu copiii prin Bucuresti) La Observatorul Astronomic


Sambata si vreme naspa. Eu nu aveam nici un chef de locuri de joaca ude si plimbari prin noroaiele din parc. Am zis ca e cazul sa vedem un muzeu ceva, mai ales ca avem treaba prin centru la niste magazine (printre care si libraria AnticExlibris ) la care nu ajung in timpul saptamanii.

Am ales Observatorul Astronomic pentru ca recent am avut niste intrebari de la S (3 ani) legate despre cum lumineaza soarele noaptea in cealalta parte de pamant si ziua la noi. Asa ca am zis ca la observator sigur reusesc sa ii explic mai bine. Nu ma asteptam sa facem observatii astronomice - ca doar era noros si in mijlocul zilei, deci nici soare, nici luna si nici stele vizibile, dar voiam sa le arat expozitia. Eu am mai fost la observator doar in 2012 cand a trecut Venus prin fata soarelui. A fost mare harmalaie, si habar nu am daca expozitia era sau nu deschisa atunci.

Am ajuns cu copiii. Doar doua camere cu expozitia - adica niste panouri mari luminoase despre cosmos, stele, planete, galaxii. Interesante de citit, dar nu cu copilul de 3 ani care vrea te intreaba intr-una la fiecare poza sau desen: ce e aia, dar aialalta, fara sa astepte sa citesti fiecare chestie. Deci cam prea complicat pentru copii mici. Pentru ei era un joc cu ecran mare - sa aranjeze planetele in ordine sau sa ghiceasca perechi de imagini. Tanti de la observator le-a aratat copiilor jocul respectiv de cum am intrat in sala, asa ca eu nu am mai putut sa explic nimic, ca R era prea ocupat sa traga de "planete" si sa intoarca "cartonase" virtuale. Degeaba tot exclamam eu "Oau, poza cu Marte, oau... asta e de pe luna... ce fain, uite cate sonde au trimis deja" ca nu am reusit sa fiu destul de convingatoare sa lase jocul.

Concluzia... Slab. Ma asteptam la mult mai mult: o harta a cerului cu luminite (am vazut pe site ca au totusi prezentari de planetariu, dar doar la anumite ore si doar pentru copii peste 7 ani), niste machete 3D cu sistemul solar etc. Ceva mai mult ca sa fie mai atractiv si pentru copii mici. 
Dar ne vom intoarce pentru observatii astronomice, poate telescopul va fi mai interesant pentru ei. Si poate peste cativa ani, vor fi si ei mai interesati si de explicatii nu doar de jocul ala.

Pana atunci o sa se mai distreze cu puzzel-ul cu sistemul solar (l-au primit cadou si au fost foarte incanti de el si l-au facut si refacut de multe ori - se gaseste si la noi prin magazine online) si o sa mai rasfoiasca din cartea See inside the Universe de la Usborne.

21 iun. 2018

(CARTI pentru copii) Seria Prima mea eciclopedie Larousse de la RAO (+5 ani)


Sunt simple, desenate fain. I-au atras mult unele chestii gen: cum se formeaza insulele vulcanice, mareea si luna, tornadele, ce animale traiesc in nisipul de pe plaja. 

Prima pe care am luat-o a fost Animalele. Apoi Marea. Le-am rasfoit si citit de multe ori (cel mic - 2 ani - s-a uitat de multe ori pe ele si ma tot intreba cum se numesc animalele). 

Apoi am mai luat Cum este vremea,  Pamantul, Corpul Omenesc, Plantele si Meseriile. Dintre acestea doar ultima a ramas necitita - am inceput, dar nu a fost destul de atragatoare pentru varsta de 5 ani.

Am vrut sa mai iau si altele din serie, dar nu le-am mai gasit. 

Toate titlurile aici: 
https://www.raobooks.com/category/nonfictiune-copii/enciclopedii/prima-mea-enciclopedie-larousse/ 

(CARTI pentru copii) Jurnalul unei pisici asasine si Intoarcerea pisicii asasine de Anne Fine (+8 ani)





Am primit recomadare pentru Jurnalul unei pisici asasine si am luat-o.

A fost haioasa. Eu chiar m-am distrat de ce intorsatura a luat povestea. Copiii nu au inteles-o asa bine. Dar probabil varsta de 5 ani e prea putin pentru cartea asta - mai ales ca nu stiu obiceiurile pisicilor. Dar nici o problema, revenim la ea peste vreo 2 ani (editura o recomanda de la 8 ani in sus). A doua carte nu mi s-a parut chiar asa faina comparativ cu prima, dar tot merita.

Jurnalul unei pisici asasine
Tuffy e motanul unei fetite, Ellie. Ellie e ingrozita cand motanul aduce in casa o pasare moarta, pe urma un soarece si incearca sa o convinga sa nu mai vaneze alte animale. Dar Tuffy vine acasa cu iepurele vecinilor si totul o ia razna. 

Intoarcerea pisicii asasine
Ellie si familia ei pleaca in vacanta, iar Tuffy ramane acasa in grija vicarului, care nu e tocmai un iubitor de animale, cu atat mai putin a "obraznicului" Tuffy.  


Mai sunt si alte volume, dar inca nu au aparut la noi. Dar urmaresc site-ul editurii... 


(HAI-HUI cu copiii) Weekend ploios la Predelut, mai 2018



Ne-am hotarat sa dam o fuga la munte pentru weekend. Am mai convins un cuplu cu copii (sub 3 ani amandoi.)
Am cautat cazare pe Valea Doftanei si Breaza, ca sunt mai aproape si am vrut sa evitam aglomeratia de pe DN1. Dar nimic liber si la pret decent.






Pana la urma am gasit o pensiune cu 4 camere in Predelut (langa Bran). S-a nimerit tocmai in weekendul cand in Bran era maraton si chiar m-a surprins ca am gasit ceva liber.  Pana si DN1 a fost mai liber decat ma asteptam sa fie vineri seara.

Pensiunea super ok, curte mare cu iarba, leagan, gratar.










Ne-a cam plouat toata ziua. Dar tot am iesit la plimbare sambata dimineata, echipati de ploaie. Din pacate plimbarea am facut-o mai mult pe sosea, sperand sa gasim un drum spre deal - dar toate se opreau in curtea oamenilor sau pensiunilor. Dupa ce ne-am intors copiii au stat in curte echipati cu salopete si geci de ploaie si cizme si s-au jucat cu jucariile de nisip, au sapat o groapa in noroi, transportau noroi cu basculanta, excavatorul etc, si-au aruncat noroi pe ei si la final erau cu noroi din cap pana in picioare.








Dupa amiaza am mai facut o plimbare - de data asta am aflat de la proprietar pe unde sa mergem ca sa ajungem pe deal. Am mers pe un drum printre pensiuni, gradini pline de margarete, fragute pe marginea drumului, priveliste spre Castelul Bran.


Duminica am impachetat si am pornit. Ne-am oprit la castelul Bran sa cumparam kurtos si am plecat spre Cabana Poiana Secuilor ca sa mancam. Foarte fain aici. Priveliste faina la munti, mancarea ok si portii uriase.








Tort cu fructe de padure



Ingrediente:

Blat:
- 7 oua
- 7 lg zahar (l-am rasnit)
- 5 lg faina
- 2 lg cacao
- suc de ananas din 1 conserve pt insiropat

Creme:
- 2 mascarpone
- 1 branza dulce (am folosit Lacteea de 250g  de la Mega, ca asta am gasit)
- 1 pastaie vanilie
- sucul de la 1/2 lamaie sau lime
- 2 linguri miere
- 1 cana zmeura proaspata (sau alte fructe)

Decor: 
 - mix fructe de padure, capsuni (eu am luat un mix de 250g congelate)
 - cateva frunze de menta proaspata (optional)


Mod de prerarare:

Blat:
1. Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul treptat. Se adauga galbenusurile pe rand .
2. Se adauga faina si cacao treptat si se amesteca usor.
3. Se toarna in forma si se da la cuptrorul preincalzit la 180grade. Dupa 20-30 minute se da cuptorul mai incet. Primele 20-30 de minute, nu se deschide usa de la cuptor.
4. Cand e gata se desface forma si se lasa la racit pe un gratar.

Crema:
1. Am amestecat toate ingredientele la blender, mai putin zmeura. ( adauga miere, vanilei, lamaie  dupa gust. )
2. Am impartit crema in doua  si la jumatate am adaugat zmeura si am blenduit-o.

3. Dupa ce s-a racit blatul, l-am taiat in doua. Se insiropeaza ambele bucati cu sucul de ananas. La mijloc am pus crema de zmeura. Am acoperit cu blatul. Am pus deaspra crema alba. L-am dat la frigider si inainte de servire am pus deasupra fructele de padure congelate si cateva frunze de menta.

20 iun. 2018

(CARTI pentru copii) Seria Portalul Magic - Mary Pope Osborne (+5 ani)


Carti de aventuri, pline de suspans si magie, potrivite de la 5 ani in sus. Copilul de trei ani, asculta, dar nu e foarte interesat, de obicei se plictiseste repede.
E fain ca fiecare carticica trateaza cate o tema si de obicei dupa ce citim o carte ajung sa ii dau multe explicatii, sa cautam poze sau detalii despre ce am citit si astfel invata mult mai multe lucruri despre subiectul respectiv.

Personajele principale sunt doi copii - frate si sora. Cei doi gasesc in padure o casuta misterioasa intr-un copac. Casuta eplina cu carti. Jack e fascinat de carti si Annie de animalele pe care le vede in poze. Intamplator calatoresc in timp si spatiu si ajung in vremea dinozaurilor. Astfel isi dau seama ca pot calatori in timp si spatiu atunci cand citesc o carte si isi doresc sa ajunga acolo. Peste tot unde ajung sunt pericole, dar si prieteni care ii ajuta sa ajunga in siguranta la casuta din copac pentru a putea sa se intoarca in timpul lor.

Cei doi copii ajung printre dinozauri, cavaleri, piramide, pirati, ninja, delfini, pe luna, in jungla etc.

Aici toata seria la pret redus   https://www.edituraparalela45.ro/produs/pachet-seria-portalul-magic/

(CARTI pentru copii) Seria Biroul de investigatii nr 2. de Horst Jorn Lier si Sandnes Hans Jorgen (+5 ani)


Niste carticele foarte dragute. Desenate ok, cu niste jocuri de atentie la final, cu un subiect "fierbinte" pentru copii de la 5 ani in sus, pentru ca personajele principale sunt niste copii care fac treaba de adulti, sunt niste mici eroi care rezolva mistere.  (Mie mi-au amintit putin de Ciresarii.) 


Oliver si Tiril sunt vecini si prieteni buni - sunt fascinati de meseria de detectiv a unchiului unuia dintre ei, asa ca cei doi copii si-au deschis un birou de investigatii in subsolul casei. Au chiar si un caine detectiv, Opti, care ii ajuta la urmariri.


Operatiunea Apus de Soare
La banca s-a dat o spargere si cei doi gasesc indicii pe care politia nu le-a gasit si sunt pe urmele hotilor.

Operatiunea Nor de Furtuna
In orasul Elvestad au inceput o serie de furturi misterioase ce nu par a avea legatura unele cu altele (drojdie, sticle, butoaie etc) si cei doi copii reusesc sa ii gaseasca pe hoti si motivul furturilor ciudate.

Operatiunea Narcisa
A fost furat un tablou si politia a prins faptasul, dar acesta sustine ca nu e vinovat, asa ca Oliver si Tiril investigheaza cazul.

Operatiunea Omul Negru
In timp ce se plimbau cu bicicletele, cei doi copii gasesc niste gropi ciudate imprastiate pe camp. Curiosi, revin si in ziua urmatoare si gasesc alte gropi proaspat sapate, dar si o harta veche. Pare ca cineva cauta o comoara.


Si tocmai am aflat ca au mai aparut doua carti din aceasta serie. Deja le-am pus pe lista de carti de comandat:
 In cautarea capitanului Krogh
 In cautarea reginei junglei



(CARTI pentru copii ) Seria CE SI CUM Junior de la RAO (+3 ani)


CE SI CUM Junior  e o serie de 4 enciclopedii pentru copii mici. Teoretic sunt bune pentru copii de peste 6 ani, dar au fost perfecte si inainte (de pe la 2 ani jumate), doar ca le-am citit noi din ele.

Foarte fain ilustrate, cu coperti tari si pagini cartonate (numai bune pentru copii mici), cu multe clapete de ridicat (au fost foarte atractive pt copii), cu texte usoare, cu un fel de povesti despre: cum se construieste o casa (familia Ionescu vrea sa isi faca o casa, asa ca merge la arhitect sa faca proiectul, pe urma cum se sapa fundatia, baga tevile, ridica zidurile etc), cum se face o sosea, cum se produce laptele, ce se face la ferma in functie de anotimpuri, cum erau cetatile, ce sunt turnirurile, de ce purtau armura, cum ajung oasele de dinozaur in muzee, de ce au disparut dinozarurii, dinozarui erbivori, dinozauri carnivori etc). 

Pe Santier
La Ferma
Cetati si Cavaleri
Dinozaurii

https://www.raobooks.com/category/nonfictiune-copii/enciclopedii/ce-si-cum-junior/

Am descoperit si seria CE SI CUM, dar sunt mai complicate, fara clapete, probabil merg mai degraba pentru copii de scoala. Eu inca nu le-am luat, dar cand vor incepe sa faca la scoala istorie, geografie si alte chestii o sa ma gandesc sa iau aceste enciclopedii. 

Evul Mediu, China Antica, Piramide, Mumii, Munti Minerale si Roci, Europa, Orase disparute, Grecia Antica, Samuraii, Comori pierdute si regasite,  etc

https://www.raobooks.com/product/set-ce-si-cum/   

18 iun. 2018

(CARTI pentru copii) Colectia Disney - carti dupa filme (+3 ani)


Prima data am luat Mica Sirena de la un anticariat acum vreo 3 ani. Surpinzator cartea a fost un succes si am fost nevoita sa i-o citesc de foarte multe ori.

Dupa aceea am inceput sa iau tot mai multe din seria Disney. Uneori au vazut si filmul si pe urma erau si mai incantati de cartile respective. Asa ca in ultimii trei ani s-au strans un raft intreg numai cu cartile Disney. Multe dintre ele le-am luat cu CD audio inclus si uneori seara au ascultat povestea la somn, dar prefera sa le citesc.

Cel mai mult le-au placut cele "de baieti": Masini 1-3, Povestea Jucariilor 1-2, Avioane, Avioane Echipa de Interventie, Zootropolis, In cautarea lui Nemo, Wall-E. Si normal ca dupa ce le-am citit si au vazut filmul a trebuit sa cumparam seturi de masini (Fulger, Bucsa, Doc etc) sau avioane (Stropi, Sefu, etc ) sau personaje (Buzz).

Am citit de multe ori si celelalte carti: Ratatouille, Jack si piratii din tara de nicaieri, Peter Pan, Doctorita Plusica, Incredibilii, Regele Leu, Vaiana, Garda felina.
 
Dintre cele mai putin citite au fost: Compania Monstrilor 1-2, Printesa si broscoiul, Dumbo, Aladdin, Bambi,  In cautarea lui Dory, Clopotica, Pisicile aristocrate, Regatul de gheata, Doamna si Vagabondul, Frumoasa si Bestia, Povestea lui Rapunzel, Winnie de plus.

Mai sunt cateva: Cenusareasa, Alba ca zapada, Pinocchio, Cartea junglei. Pe acestea le aveam in alta varianta, asa ca nu le-am mai luat.

Toate sunt faine. Chiar merita luate.

11 iun. 2018

(CARTI pentru copii) Piratii de buzunar. 2 vol - de Chris Mould (+4 ani)


Doua volume faine pentru copii de peste 4 ani.

Intr-un magazin cu vechituri, pe un raft se afla o corabie cu panze intr-o sticla. Corabia se pare ca are si un echipaj de pirati minusculi, care atunci cand nimeni nu e atent, parasesc corabia in cautarea aventurilor. Si au parte de multe aventuri pentru ca la dimensiunea lor orice devine mult mai greu de facut, iar paianjenul, soriceii si cainele proprietarului devin adevarate amenintari pe care trebuie sa le pacaleasca sau ocoleasca.

In primul volum Goana dupa Cascaval micii pirati trebuie sa infrunte gerul din frigider incercand sa ia cascavalul pe care l-au cerut soarecii la schimb pentru pisica corabiei, pe care au furat-o intr-o noapte.

In al doilea volum Marea Evadare din Canal piratii pleaca afara in cautare de mancare, dar o ploaie torentiala ii taraste intr-un canal de unde incearca sa scape inainte ca sobolanii sa ii gaseasca.