31 mai 2019

(Hai-Hui) Minivacanta Orsova - Herculane - partea 4 (aprilie 2019) - Traseul cu Foisoare



Traseul cu Foisoare. In total am facut vreo 4 ore, cu opriri la toate foisoarele si pauze de leneveala. Traseul incepe din Piata Hercules, de langa Izvorul Diana 3, e destul de monoton, doar prin padure, pe unele portiuni destul de abrupt, dar sunt si cateva zone cu priveliste - mai ales la foisoare.

   

   



La foisoare erau soparle. Si insecte colorate. Si flori. Am fost impresionata de cate flori erau pe munte. Nu ma asteptam sa gasesc asa sus liliac si boscheti cu flori albe (cununita, floarea miresei, Spiraea vanhouttei), pe care de obicei le vad prin parcuri.

   


Traseul:
- triunghi albastru :   Izvorul Diana 3 - Izvorul Munk, Foisorul Galben, vf Ciorici (si foisorul Ciorici)
- triunhi rosu :    Vf Ciorici -  Foisorul Rosu - vf Ciorici,
- triunghi albastru :    Vf Ciorici - Grota cu Aburi, vf Ciorici, Grota Haiducilor, Hotel Roman.

   

   


Izvorul Munk e interesant, apa tasneste dintr-un perete urias de stanca.
Toate Foisoarele au priveliste faina spre muntii Mehedinti si Valea Cernei.
Grota cu Aburi - e interesanta - dintr-o gaura de la intrare ies aburi.

   


Grota Haiducilor - e mai adanca si cu o lanterna poti ajunge dincolo de prima sala. Aici am fost impresionati de picaturile stranse pe pereti ca o roua si care sclipeau in lumina lanternelor.
Din pacate cele doua grote au fost vandalizate si sunt pline de mazgalituri pe pereti, sunt "wc-uri publice" (pe asta chiar nu o inteleg... e ditamai padurea in jur unde ar putea sa isi faca nevoile mai departe de poteca, de ce e nevoie sa murdareasca o pestera?)  si sunt gunoaie aruncate inauntru.


   


La intoarcere am vrut sa mancam iar la Lorobella, dar nu mai erau locuri pe terasa, iar in restaurant nu au vrut sa ne serveasca (pe motiv ca bucataria nu face fata la atata lume). Asa ca am plecat sa cautam altceva - am gasit o pizzerie (cred ca era Cristal), dar a fost cam naspa mancarea.




Dupa masa, aveam in plan sa mergem prin satele Inelet si Scarisoara (la care se ajunge pe niste sacari de lemn sprijinite de munte), am zis ca ne echipam de ploaie si daca ne uda putin, nu are nimic...  Am ajuns la masina la fix inainte sa vina furtuna si ploaia torentiala de nu faceau fata nici stergatoarele si am renuntat sa mai mergem prin sate - mai ales ca de la scarile de lemn, mai aveam de facut vreo ora prin poieni pana la sate.



(Hai-Hui) Minivacanta Orsova - Herculane - partea 3 (aprilie 2019) - Baile Herculane


Dupa traseul la Cascada Vanturatoarea ne-am oprit in Baile Herculane sa mancam la Casa Lorobella. Ne-am invartit ceva pana am gasit loc de parcare (strazile stramte, sensuri unice, aglomerat). Terasa Lorobella e pe malul raului Cerna, mancarea e ok, portii maricele. Pe terasa era si un motan sictirit care ne-a dat tarcoale asteptand sa ii dam si lui mancare si din spusele chelnerului motanul e patit, cica a facut de cateva ori baie in Cerna ca i-a suparat pe unii dintre clientii mai nervosi.
   




   

Baile Herculane - din pacate statiunea e deprimanta. O gramada de cladiri vechi, care cred ca aratau genial si acum sunt in paragina si majoritatea stau sa cada. E cat se poate de trist totul, parca esti intr-un orasel parasit. Singura chestie care chiar m-a bucurat a fost sequoia din parcul central.

   


   

Seara ne-am plimbat putin pe malul Dunarii pentru niste poze de noapte cu luminile din Orsova. 





A doua zi ne gandeam ca mergem pe Vf Domogled. Dar cum vremea se anunta capricioasa am preferat sa amanam pe alta zi si sa facem ceva mai lejer. Am ales traseul cu Foisoare din Baile Herculane.




27 mai 2019

(Hai-Hui) Minivacanta Orsova - Herculane - partea 2 (aprilie 2019) - Cascada Vanturatoarea

Cascada Vanturatoarea din Muntii Cernei - E foarte faina, inalta, se sparge de niste stanci si apa se spulbera mai jos sub poteca - poteca trece prin spatele cascadei.


Traseul spre cascada Vanturatoarea incepe pe malul drept al Cernei (destul de aproape de Baile Herculane, la inceputul lacului Prisaca, peste un pod),  marcajul e cruce rosie. Traseu e lejer - cel mult 2 ore la urcare (era chiar si o fetita de vreo 6-7 ani pe traseu). Cel mai fain cred ca e sa ajungi inainte de pranz, ca sa bata soarele pe cascada (cand am ajuns noi, era deja in umbra). Sunt si pereti de escalada langa cascada, unde era plin de cataratori, multi straini.

Am mers lejer, am pozat floricele, balauri si barzauni (soparle si insecte). La cascada ne-am oprit iar la pozat si am coborat pana la baza ei, apoi am trecut prin spatele ei pe poteca si ne-am oprit la leneveala pe un bolovan dincolo de peretii plini de cataratori. La coborare am facut cel mult o ora (aici o descriere mai detaliata a traseului : https://amazingromania.net/cascada-vanturatoarea/)

Dupa aceea am plecat prin Baile Herculane.


   

   

   



   

   
   


   



(Hai-Hui) Minivacanta Orsova - Herculane - partea 1 (aprilie 2019) planificarea + o vizita cu copiii la Vulcanii Noroiosi



Ca de obicei am fost nehotarati mult timp legat de ce facem de Paste si 1 Mai. Pe mine ma tenta sa iesim din tara, dar copiii nu au pasaport, dar putem sa le facem, dar e cam tarziu, dar putem merge fara ei etc si ne-am tot taraganat o gramada, incat am ajuns sa ii ducem pe ei la bunici, cu ocol pe la Vulcanii Noroiosi (ca tot caraiau de ceva timp ca vor sa mergem iar).

   




Pe urma ne-am hotarat cu doua zile inainte de mini-vacanta sa mergem in muntii Cernei si Mehedinti si sa ne luam liber toata saptamana. Nu am mai gasit cazare la Herculane, si cu greu am gasit la Orsova un apartament (si asta doar pt ca renuntasera altii la el cu o zi inainte) Apartamentul Maya (decent, mare, nu aveau caldura acum, dar au aer conditionat si un calorifer electric, f prost puse TV-urile - prea sus si incomod sa te uiti la ele. As fi preferat ca sufrageria sa fie sufragerie cu canapea, nu transformata in dormitor... ). 

Vineri la 5 dimineata eram in masina. Nu am vrut sa prindem aglomeratia obisnuita de sarbatori, mai ales ca pe autostrada spre Pitesti se lucreaza intr-o zona si se circula foarte incet. Pe drum am prins un rasarit fain intr-un lan de rapita.







La 10 eram deja la Orsova, ne-am cazat si am plecat spre primul traseu: Cascada Vanturatoarea, din muntii Cernei..


24 mai 2019

(CARTI pentru copii) Badger and the great storm si Badger and the great rescue - de Suzanne Chiew si Caroline Pedler (+3 ani )


Am luat  Badger and the great storm   si   Badger and the great rescue   de mult timp. Erau la reducere pe Univers Enciclopedic si m-au atras ilustratiile de pe coperta. Cum le-am vazut m-am gandit ca e cazul sa ii mai citesc in engleza lui R., poate prinde niste cuvinte. Dar nu a fost asa incantat sa ii citesc in engleza cate-o propozitie si apoi sa ii traduc.

De vreo jumatate de an S. face engleza la gradi zilnic cu o profa faina. Zic ca e faina pentru ca am vazut ca a invatat foarte multe cuvinte si el e entuziasmat. Vine acasa si ma tot intreaba cum se zice la aia si la aialalata in engleza sau ma testeaza cu ce inseamna cate-un cuvant pe care l-a invatat la gradi. Asa ca am scotocit prin biblioteca si am scos la inaintare din nou cartile astea: citit cate-o propozitie si tradus - cu insistat pe unele cuvinte simple ca sa le tina minte (de ex pe animale sau actiuni).

Cartile sunt foarte faine cu totul, si povestea si ilustratiile. Despre prietenie, ajutor, multumiri, cum sa imparti lucruri, cum sa renunti la ceva etc. Am fost incantati toti de ele (pana si R, care atunci cand le-am luat nu le-a prea bagat in seama). 

Badger and the great storm - se anunta o furtuna mare si animalele din padure (Ariciul, Soarecele, Pasarea si Iepurele) sunt ingrijorate ca furtuna le va distruge cuibul, gradina etc si ii cer sfatul Bursucului, care ii linisteste si le spune ca ii va ajuta pe toti sa isi faca locuinta la fel de rezistenta ca un castel.


Badger and the great rescue - animalutele din padure gasesc niste chestii ciudate - un material, un cos, o franghie. Nimeni nu stie de unde provin si se hotarasc sa le foloseasca (o sarma de rufe, un adapost, etc Cum fiecare isi foreste o bucata de material ajung sa se certe, Bursucul ii impaca impartind materialul in mod egal, dar chiar atunci vine Pasarea care le spune ca o Cartita e agatata in varful unui copac si are nevoie de ajutor

Pe net am vazut si variante in romana ale acestor carti.

5 mai 2019

(Hai-hui cu copiii) Picnic langa lacul Cernica - satul Caldararu


Sambata am cam zacut prin casa. Doi adulti raciti, doi prunci fara chef de iesit afara, desi era cald si frumos. Eu nu am avut energie sa insist si sa ma cert cu ei sa se imbrace si sa mergem in parc, asa ca i-am lasat pana pe la 5 dupa-amiaza. Am iesit putin afara, la parcul cu nisip doar ca sa fugim inapoi dupa vreo ora, ca se facuse racoare.

Duminica am organizat o iesire la picnic. Initial am zis ca mergem cu bicicletele si facem un traseu mai lung, dar cum raceala nu ne dadea pace, am preferat sa mergem fara. De data asta am luat o familie cu copii cu noi.

Am ales lacul Cernica. Ideea era sa ne oprim pe langa lac, undeva din satul Cernica, dar nu am reusit sa gasim o alee ceva, usor accesibila cu masina (bebelusul familiei cu care eram, adormise in masina, deci trebuia musai sa ne apropiem de locul de picnic cu masinile). Dupa o inspectie pe google maps am hotarat sa schimbam satul si am ales o zona ce parea pustie pe langa satul Caldararu.

Am ajuns intr-o zona cu padure, erau cateva masini, unii cu gratare, altii cu rulota. I-am ocolit, am mers mai aproape de lac. Zona faina: copacei infloriti, zumzet de albine, dar din pacate plin de gunoaie peste tot. Cu siguranta weekendurile precedente au fost si altii la gratar si si-au lasat gunoaiele in urma.

Asa cam stat la soare si umbra (dupa masina - ca umbreluta nu am luat, ca nu ni s-a parut asa cald), ne-am jucat cu mingea si badmigton, am mancat sanwichuri si fructe, chec si biscuiti si-am facut o plimbare pana pe malul lacului - care si ala e plin de gunoaie, zone arse (inclusiv copaci intregi arsi), plin de sticle sparte si peturi aruncate peste tot. 

Zona faina, pacat de jegul de-acolo...