22 aug. 2020

(Hai-Hui cu copiii) Maramures. Lacul Albastru, Baia Sprie

Pe lista cu trasee aveam Lacul Albastru din Baia Sprie. O fosta galerie de mina, prabusita, cu apa de culoare verde sau albastra.

Am lasat masina in oras, langa Biserica Catolica. Sunt indicatoare si marcaje (bulina albastra) pana la lac. Aproape de padure e o parcare, deci am fi putut urca pana acolo cu masina, dar nu mi-a parut rau, ca drumul nu a fost greu si am mers pentru miscare. Prin padure se mai merge vreo 15 min pe un urcus lejer pana la lac. 

Fiind duminica, la lac era plin de lume, cativa erau cu corturi, unii cu gratare, altii se balaceau. Erau si cateva mese cu banci pentru picnic, majoritatea ocupate. Singura libera era mai departe de lac, si am mers acolo. Dupa sanwichuri si dulciuri eu cu pruncii am urcat pe o panta de langa putin, ca S. nu avea stare sa stea la masa. 

Apoi am mers mai departe pe traseu. Foarte aproape e Crapatura Zorilor, o fosta exploatare miniera de suprafata (din ce am inteles, are si niste galerii). Poate fi privita de sus printre boscheti. Probabil e si un drum pana la baza ei, dar nu ne-am aventurat.

De acolo ne-am intors la masa de picnic si am vrut sa plecam spre casa din cauza tantarilor enervanti, dar pruncii au gasit o "rampa de skateboard" (care seamana cu cele din parcul Tineretului), adica doua damburi cu drumul forestier mai jos in mijloc. Desi le-am zis sa se linisteaca ca sunt pietre mari si multe acolo, s-au pus pe alergat de pe o movila pe alta pana S. a cazut. Dupa asta a inceput tragedia: plans de la lovitura, plans ca ii e dor de jucariile de acasa, dor de locurile de joaca din Bucuresti (care ar trebui oricum sa fie inchise, dar nu a contat ca i-am zis ca oricum nu am putea merge la ele), ca ii va fi dor de pisicile lui buni cand vom pleca, ca ii e dor de gradi si fostii colegi si tot asa a plans ceva.

La intoarcere am facut "concurs" pana la masina, dar stiam doar eu si S de concurs, deci am castigat noi.

 






Linkuri: http://turismmaramures.ro/la-lacul-albastru-si-crapatura-zorilor/


Alte excursii in Maramures: https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/2020/08/hai-hui-cu-copiii-maramures.html

21 aug. 2020

(Hai-Hui cu copiii) Maramures - Cu bicicletele la Somes

 

Eu m-am saturat iar de zacut prin curte, asa ca seara le-am propus sa mergem la Somes cu bicicletele. Cica drumul nu e circulat, asa ca putem sa ne plimbam linistiti.

Drumul a fost circulat sau ora nu a fost potrivita (fiind seara, poate pleca lumea de la munca - sunt niste ferme de porci si pui in zona aia). Fiind drum neasfaltat, am inghitit o gamada de praf pentru ca ca soferilor nu prea le-a pasat de noi si nu au incetinit mai deloc, asa ca au ridicat valuri de praf in urma lor.

Am ajuns la Somes destul de repede, pruncii au aruncat niste pietre, desi am ezitat sa ii las, ca apa e foarte mare si a trebuit cel putin pe S sa il tin de mana sa nu alunece de pe malul inalt. Nu am stat mult ca au venit hoardele de tantari sa ne atace si a trebuit sa fugim. 






Alte excursii in Maramures: https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/2020/08/hai-hui-cu-copiii-maramures.html

20 aug. 2020

(Hai-Hui cu copiii) Maramures. Cheile Lapusului, Piatra Cerbului

Am aflat ca is foarte faine Cheile Lapusului, dar nu stiam de unde sa le abordam. Din pacate nu prea am gasit articole si idei de excursii. Sunt vestite pentru rafting, dar trasee turistice - eventual si marcate nu prea se gasesc. Ma asteptam sa fie vreo poteca pe malul raului.  

Pana la urma am gasit la Natura 2000 - http://cheilelapusului-natura2000.ro/arii-protejate/turism niste trasee. Am ales unul din satul Preluca Veche, pentru ca avea timp scurt (2h dus intors) si m-am gandit ca va fi ok cu pruncii mai ales ca avea cateva obiective ce pareau faine: privelistea de pe Piatra Cerbului, Cascada Pisatoarea, Pestera Casa de piatra, Pietrele scrise. 

 

Dincolo de Baia Mare, cand am inceput sa ne apropiem de munti, am ramas suprinsa de peisaj, nu ma asteptam sa fie asa fain. Am urcat pe drumuri inguste asfaltate, altele neasfaltate pana sus in Preluca Veche - cu case rasfirate pe toate culmile printre fanete.

Am ratat sageata care marcheaza inceputul traseului si pana la urma am intrebat la o casa cum ajungem la Cascada Pisatoarea si ne-am intors la sageata. La 11:00 am pornit pe traseu. 

 Traseul e marcat cu sageti verzi pe pietre, nu e foarte vizibil, dar e pe e un drum de caruta/tractor pana la un foisor (de observatie/vanatoare). Am prins vreme mai mohorata, dar a fost ok ca altfel ar fi fost groaznic de cald - pana la foisor nu prea sunt copaci, doar tufe de ienupar (?) . 

Dupa foisor se trece putin prin padure si se ajunge la Piatra Cerbului. Foarte faina zona, cu priveliste de deasupra spre raul Lapus. De acolo am pornit mai departe spre Cascada Pisatoarea - dupa ce am trecut prin parau, ne-am oprit sub un copac la umbra pt sanwichuri si dulciuri. 

Apoi incepe coborarea spre cascada prin padure, unde  poteca e foarte abrupta. In plus in noaptea dinainte a plouat si era plina de noroi. Dupa aproape jumatate de ora de patinat la vale ne-am hotarat sa ne intoarcem - era un chin sa coboram cu copiii, devenise mult prea abrupt, prea alunecos si am preferat sa nu mai riscam, desi mai aveam putin pana la cascada. Copiii au comentat ca nu mai ajungem la cascada, dar au inteles ca e prea periculos. Ei au fost foarte incantati de traseul abrupt si au luat-o ca pe o distractie, teren denivelat, au imbratisat copacii ca sa nu alunece si in unele locuri au urcat in patru labe. Pentru noi a fost mai greu, ca a trebuit sa fim atenti si la ei si sa ii ajutam sa treaca peste zonele alunecoase pana la urmatorul copac de care sa se tina. 

 

La "copacul pentru picnic" am facut iar o pauza. Aici s-a lasat cu scandal, plans din cauza unui bat (pe care il voiau amandoi, desi R il gasise inca la inceputul traseului, dar acum il voia S si cum amandoi sunt incapatanati nici unul nu voia sa cedeze.) Pana la urma l-a luat S, dar dupa vreo 10 min a renuntat la el, ca era oricum prea greu si nici R nu l-a mai vrut. 

Am renuntat sa mai mergem la Pestera Casa de Piatra si la Pietrele Scrise. Nu stiam cum e traseul (am zis ca poate dam iar peste vreo panta alunecoasa) si oricum eram toti cam obositi. La foisor am facut pauza din nou. Pe urma am urcat spre sat. Pruncilor le-a trecut supararea si-au facut steaguri din batice si betele de schi (am gasit prin garaj niste bete de schi scurte pentru copii si le luam cu noi in excursii in loc de bete de tura). 





 

La 15:46 eram deja in masina in drum spre casa.  


Observatii: traseul dus-intors nu cred ca e doar de 2 ore (cum arata pe indicator), nici macar fara copii 

Linkuri:  http://turismmaramures.ro/defileul-lapusului-dealul-corbului-piatra-cerbului-cascada-pisatoarea-preluca-veche/


Alte excursii  in Maramures: https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/2020/08/hai-hui-cu-copiii-maramures.html

19 aug. 2020

(Hai-Hui cu copiii) Maramures. Dealul Crucii, Masivul Ignis




M-am cam saturat de zacut prin curte si pe terasa, asa ca le-am propus sa dam o tura pana la Cruce, pe deal. In afara de S care a fost de-acord instant, restul au comentat ca nu vor deloc (R) sau ca nu au chef sa se plimbe o gramada prin sat mai ales ca era foarte cald (H) (de fapt sunt cam 45 min pana sus pe deal de mers pe jos de la noi). Pana la urma au acceptat sa vina toti, dar cu bicicletele. Am zis ca o sa le fie greu pruncilor sa urce cu bicicletele, dar nu au vrut sa renunte la ele.

Ca sa ajungem pe Dealul Crucii, trebuia sa o luam pe strada Boci, betonata in partea de jos, dar apoi numai cu pietre. De la prima intersectie a trebuit sa impingem si bicicletele pruncilor: cel mic nu se descurca sa o duca, isi tot dadea cu pedalele peste picioare, iar a lui R nu stiu de ce mergea infranat si dupa un timp a cedat ca nu mai poate. 

 

 

 

 

 

La ultima intersectie in loc sa mergem pe drum pana sus la Cruce, am mai mers putin la dreapta si l-am lasat pe H cu bicicletele langa ultima casa, iar eu cu pruncii am urcat direct in sus prin balarii. Ne-am cam zgariat in rugi de mure si iarba inalta, ne-au muscat tantarii, dar pruncii tot au fost incantati de plimbare. Am stat vreo 10 min sa ne odihnim sus in foisorul de sub cruce. Din pacate din cauza boschetilor inalti nu se vede mai nimic din privelistea spre oras si Somes, doar in spate spre dealuri si cariera de piatra. Am coborat si ne-am intors acasa.

 

Alte excursii in Maramures: https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/2020/08/hai-hui-cu-copiii-maramures.html

18 aug. 2020

(Hai-Hui cu copiii) Maramures. Muntii Gutai, Creasta Cocosului

Un alt traseu, pe care l-am ales pentru vacanta, a fost Creasta Cocosului din Muntii Gutai. Am cautat jurnale pe bloguri ca sa vad cam cat de dificile sunt traseele, pentru ca nu stiam cum vor rezista pruncii la drum mai lung. Cand am vazut pe un grup de facebook cateva poze cu niste copii chiar mai mici decat ai mei pe traseu, am zis ca nu e cazul sa imi fac griji, mai ales ca puteam oricand sa ne intoarcem la masina daca ar fi vrut sa renuntam. Singura chestie care nu ne-a convenit a fost ca am citit ca in zona sunt ursi si vipere.

Am ales traseul din Pasul Gutai, pentru ca parea cel mai scurt ca timp si lungime. Traseul porneste de langa Hanul Pintea Viteazul, marcajul e banda rosie (pe unele harti e trecuta cruce rosie) si din loc in loc pe copaci este un marcaj cu un "C" rosu pe fond alb (am preferat sa ne uitam dupa acest marcaj).

La inceput e o portiune prin padure, lejera, mai mult pe curba de nivel, apoi se iese in gol alpin si de-acolo pe final e o urcare abrupta de vreo 20 de minute prin padure pana la baza stancilor Crestei Cocosului. 


Am plecat la 11 de la Hanul Pintea Viteazul. Traseul a fost foarte placut. Cand am vazut ca sunt si alti turisti pe traseu ne-am bucurat, pentru ca asa scadeau sansele sa dam peste vipere sau ursi. 

 

 

Pruncii s-au comportat foarte bine. Am avut un moment in care credeam ca cel mic va renunta. Intr-o zona faina ne-am oprit sa ne odihnim sub niste copaci si au facut "foc" (au pus lemnele intr-o vatra veche) si s-au jucat acolo si S nu a vrut sa mai plece, ca el prefera sa se joace decat sa tot mearga. Mi-a parut rau sa renunte cand eram asa aproape (inca vreo 30 min). I-am promis ca la intoarcere ne oprim tot acolo sa ne odihnim jumatate de ora ca sa aiba timp sa se mai joace. Era si rupt de foame, ca nu a vrut sa manance tot drumul sanwichuri sau fructe, a preferat doar niste biscuiti. Pana la urma l-am mituit cu niste jeleuri (mai mergi pana la copacul ala si primesti un jeleu, mai mergi pana acolo alt jeleu... cand ajungem sus inca 2-3 jeleuri) si a urcat. 

 

Cand am ajuns la partea abrupta a inceput sa fie foarte incantat pentru ca in sfarsit a ajuns "la catarat", asa ca l-a cam alergat pana sus pe taica-su. Sus pe creasta a fost foarte incantat, voia pe cea mai de sus stanca sa vada pe partea cealalta.


 

La coborare aveam emotii pentru ca ma gandeam ca deja sunt obositi copiii si vom avea comentarii si smiorcaieli ca nu mai pot si ca ii dor picioarele tot drumul pana la masina. Am facut pauza de jumatate de ora promisa la locul cu "foc" si apoi am continuat. S. a mers foarte bine, a turuit tot drumul despre nu stiu ce desene animate la care se uita ei si a uitat de oboseala, in schimb R s-a cam plans un timp si a inceput sa se prosteasca si sa meraga impleticit, sa ramana mai in urma si sa alerge dupa mine, pana i-am zis ca asa oboseste mai tare, decat daca merge constant. La 17:00 eram deja in masina  (am facut 6 ore in care cel putin 1.5h ore au fost pauzele de "la foc" si sus pe Creasta Cocosului).







Alte excursii in Maramures: https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/2020/08/hai-hui-cu-copiii-maramures.html

12 aug. 2020

(Hai-Hui cu copii) Maramures - Cascada Stur

Am plecat spre lacul Firiza in ideea ca stam pe mal la relaxare. Fiind lac de acumulare, deci cu maluri abrupte printre munti si paduri, a trebuit sa cautam un loc cu panta mai blanda ca sa putem sta pe mal.
Ne-am oprit intr-o zona unde parea sa fie acces spre lac, dar cand am ajuns acolo era deja lume si au mai venit in cele 10 minute cat am stat, plus ca era in padure, cam noroi, iar apa era cu vreo 2 m mai jos. Nici o sansa sa putem sta linistiti in timp ce pruncii arunca pietre in apa. Am mai incercat o oprire in alta zona dupa un drum forestier ingust - am vazut si niste pescari cu cortul pe o limba de pamant plina de noroi - si putin mai departe am vazut o poteca ce parea sa duca la lac - am coborat prin balarii dar jos nu era decat noroi si apa lacului nici macar nu se vedea si nici macar un petec uscat unde sa stam. 


Ne-am hotarat sa ne ducem totusi la cascada Stur, care ne-a fost recomandata ca excursie potrivita pentru prunci. Copiii au carait putin ca vai, trebuie sa mearga pe jos pana la ea, dar pana la urma au mers destul de ok, desi ne-a plouat o parte din drum (ploaie calda de vara, am ramas in pantaoni scurti si cu gecile puse doar pe spate). 

Cascada Stur e aproape de satul Blidari, are 8 m inaltime (asa am gasit pe net) si e mai mai spectaculoasa decat parea in pozele pe care le-am vazut inainte. Am lasat masina la hidrocentrala Blidari si de-acolo mai sunt cam 3km pana la cascada. Se merge pe un drum forestier (e perfect pentru biciclete), se trece de Cariera Stur si se tine de doua ori la dreapta la intersectia drumurilor. Cascada e "ascunsa" intre copaci, mai jos de drum, daca nu esti atent, treci pe langa ea. Eu am vazut-o pentru ca ma uitam dupa fragute pe marginea dreapta a drumului. Se coboara pe o poteca abrupta pana la rau. 

 
Nu este traseu marcat. Noi am folosit initial Google Maps, ca sa stim ce sa facem la intersectii, dar am ramas fara semnal la un moment dat. Am gasit cascada si pe harta Muntii Nostrii. Pe aplicatia maps.me nu era deloc. 



Am stat la cascada, am mancat, pruncii au aruncat cu pietre, au vrut sa faca un baraj, cateva poze si cand a inceput sa se aglomereze, noi am plecat.

La intoarcere S (5 ani) a alergat tot drumul cu H pana la masina. R(aproape 8 ani) a alergat cu ei un timp, dar pe urma cand a vazut ca tot fac poze la flori si fluturi a ramas cu mine. A fost incantat de fluturi, libelule ("bete zburatoare") si soparle. Am profitat sa ii explic ca eu prefer sa merg, nu sa alerg si sa imi dau timp sa ma uit in jur, sa vad insecte, animale, flori, peisaje, sa fac poze, pentru ca natura e minunata. 



 
 
      

 

Alte excursii in Maramures: https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/2020/08/hai-hui-cu-copiii-maramures.html

(Hai-Hui cu copiii) Maramures


A venit perioada vacantelor si cum nu avem incredere inca sa mergem la pensiuni, restaurante si preferam sa evitam zonele aglomerate, am hotarat sa mergem in Maramures la bunica. Spatiul e mic, stam toti patru intr-o camera, dar macar avem curte, gradina si pruncii pot zburda liberi. Am avut doua saptamani de concediu si apoi am inceput sa lucram de "acasa".

Cele doua saptamani de concediu au fost mai mult de leneveala pe terasa, prin curte, cu gratare, stat la soare, piscina si trambulina pentru prunci, dar totusi am reusit sa facem niste trasee prin zona si plimbari cu bicicleta pe strazile putin circulate din orasel (la cazemata din primul razboi mondial - a fost o mare dezamagie pt prunci, ca era plin de balarii in jur si nu am putut sa ne apropiem, la Somes - unde nu am stat mult pentru ca ne-au atacat hoardele de tantari). Dupa ce am inceput lucrul de acasa, am mai facut excursii doar in weekenduri.


TRASEE:

1. Cascada Stur  - 26.07.2020
2. Creasta Cocosului - 28.07.2020
3. Dealul Crucii, Seini - 30.07.2020
5. La Somes - 03.08.2020
8. Vf Mogosa - 29.08.2020
9. Lacul Nistru - 05.09.2020
10. Cheile Tatarului - 06.09.2020


UTILE:

Harta faina cu obiective in Maramures:   https://maramures-county.map2web.eu/#