22 sept. 2021

(Hai-Hui cu copiii) Vacanta de vara, la tara - Apuseni - ziua 3

A treia zi am lasat-o pentru relaxare - am zis ca facem chestii mai putine si mai aproape de cazare, eventual cautam un rau unde sa se distreze pruncii si o zona cu afine pentru noi. 

Dupa micul dejun am mers la Casa Memoriala Avram Iancu - foarte faina casa si muzeul de la subsol cu unelte traditionale. Nu mi-au placut capela si biblioteca in interior - nu aveau nimic special, nu parea sa se fi pastrat nimic traditional.

   


Dupa aceea ne-am oprit la Dealul cu Melci - e chiar langa sosea - fosile sunt foarte faine. A fost interesant. 



De acolo am mers la Cascada Pisioaia Vidrii. E chiar faina. Nu ma asteptam - am vazut inainte niste poze, dar nu mi-am dat seama ca e atat de mare. E fain cum peretii sunt plini de muschi si cum curge siroaie in mai multe parti, iar mai jos raul formeaza alte mici cascade, peste bolovani plini de muschi. Din pacate fiind usor accesibila e si aglomerat la ea. 

   


Am mancat la Pastravaria Vidra de Sus. A fost cam aglomerat si a trebuit sa stam sa se elibereze o masa. Au bazine, lac artificial, animale (ponei, magarus, rate). Mancarea a fost ok, pastrav bun, gratare ok, servire ok.  

In drum spre cazare am vrut sa oprim la rau, in ideea ca fac pruncii baraje, dar nu am gasit nicio zona usor accesibila, doar malul prea abrupt. Pana la urma am mers la cazare si fiecare s-a relaxat cum a vrut: pruncii cu jocuri pe laptop la terasa, eu cu o carte buna in leagan.  

 

Toate articolele:

Alte obiective in zona Tarsa-Avram Iancu:

- Vf Muntele Gaina


(Hai-Hui cu copiii) Vacanta de vara, la tara - Apuseni - ziua 2

 

A doua zi am hotarat ca mergem in primul rand la Scarisoara. Am trecut muntii pe un drum semi-asfaltat, apoi forestier - dar am scurtat drumul cu jumatate de ora. Foarte faina zona, cu pasuni, vaci, capite, case rasfirate pe munte. 

Pestera Ghetarul de la Scarisoara... suna foarte bine ca idee, dar eu am fost dezamagita de aglomeratia de acolo si de proasta organizare. Coada imensa la bilete - dar biletele nu se vindeau decat cand termina ghidul un tur - asa ca toata lumea statea la coada puhoi asteptand sa se termine turul. Apoi puhoi la intrare cat sa termine de vândut biletele la coada de la casa. Si se intra tot cu puhoiul - cred ca am intrat vreo 90 de oameni intr-o tura. Mi-a placut mult intrarea in pestera - avenul. Ghetarul nu m-a impresionat, o podea de gheata murdara, pe care ne-am plimbat pe podețe (dupa ce am vazut pestera din Austria - Eisriesenwelt, era greu sa fiu impresionata de Scarisoara ...). De la Scarisoara spre masina, am oprit la tarabe pentru o sabie 'minecraft' si placinte motesti, făcute pe plita. Au fost foarte bune, mai ales cele cu branza puțin sarata, dulceata de afine era prea dulce pentru gustul meu.


   

Am plecat spre Pestera Poarta lui Ionele cu ocolire pe Dealul Ordancusii si Cheile Ordancusii. Circuitul pare foarte fain pentru biciclit, iar cheile merita parcurse si pe jos de la pestera - as fi vrut sa ne plimbam, dar deja pruncii chitaiau de foame. Peștera Poarta lui Ionele e ok, nu e foarte impresionanta, dar macar era pustie si aveam timp sa ne plimbam in voie fara inghesuiala. 
   
Am mers sa mâncăm la pensiunea Onelia - au o terasa ok langa rau si loc de joaca, aventaj ca nu e la strada, ci in spatele pensiunii, deci nu se aude vuietul de la sosea. 

Urmatoarea oprire a fost la Pestera Ghetarul Vartop. Drumul a fost destul de lung cu mașina pana in Catunul Casa de Piatra. Dupa ultima casa e o zona pentru parcare gratuita, pe drumul forestier se mai merge vreo 10 min si apoi maxim 30 min prin padure pe poteca in urcare lejera. I-am cam alergat pe prunci la deal stiind ca la 5 e ultima intrare in pestera. Am ajuns la timp, chiar am mai stat vreo 15 min sa ajunga cateva persoane pe care le-am depasit pe traseu.

Pestera Ghetarul Vartop nu este amenajata pentru vizitare cu electricitate, podete, scari, balustrade etc, dar exista un ghid. Am fost impresionati de pestera: cea mai faina pestera vazuta de mine pana acum. Faptul ca nu e amenajata, a fost un plus din punctul meu de vedere: formatiuni faine, liniste (ca nu era puhoi de turisti), naturala, alunecoasa (R a tras o trântă, s-a inamolit tot), ghidul ne-a placut (a explicat foarte fain si cum eram putini a fost mai ok decat in alte parti). Am crezut ca va fi mai greu la coborare prin pestera cu copiii, dar ne-am descurcat pana la urma. Recomand bocanci de munte cu talpa antiderapanta si musai frontale (ghidul are lanterne pentru turisti, dar sunt slabe, multe stricate si e mai greu de inaintat prin pestera cu ele in mana, decat cu mainile libere, daca ai frontala).

La iesire l-am intrebat pe ghid daca merita sa trecem pe la Pestera Coiba Mare, Pestera Coiba Mica si Izbucul Tauzului. Ne-a recomandat Coiba Mare si Izbucul Tauzului. Era cam tarziu, dar am zis ca incercam sa mergem si la ele.

Am plecat spre masina. Pe drum am coborat la Pestera Coiba Mica. La intrare e un lac (primavara cica e mult mai mare) si o cascada in partea dreapta. Raul Vaii Gardisoara intra in pestera printr-o deschizatura neaccesibila turistilor. E interesant de stiut ca raul trece prin pestera, coboara in pestera Coiba Mare printr-un sifon si se uneste cu alt rau mai mic (care intra in Coiba Mare) si pe urma dupa ce mai strabate pestera prin galerii (cu lacuri, cascade) iese din pamant la Izbucul Tauz. 

Mai aproape de sat e Pestera Coiba Mare. Se vede portalul de intrare incă de pe drum, printre copaci. Am coborat destul de greu pana la ea: copiii erau deja obositi si fara chef, a fost nevoie de multe insistente ca sa ii convingem sa coboare. Noua nu ne-a parut rau: e impresionat. Intrarea in pestera e un portal imens plin cu bolovani printre care curge paraul spre pestera. Abia de la gura pesterii se vede cat de urias e: 47m inaltime, 74m latime. Copiii au rămas la parau, printre bolovani sa faca baraje si noi am mai inaintat putin ca sa facem poze. 

   

Fiind foarte tarziu deja, nu am mai mers la Izbucul de la Tauz - ne-ar mai fi trebuit minim o ora dus intors de la masina. Am plecat direct spre cazare. Copiii au adormit in masina rupti de oboseala. 


Toate articolele:

Alte obiective in zona Scarisoara:

- Cheile Mandrutului

- Cheile Albacului 

- Cheile Gardisoarei

- Izbucul de la Tauz

 


8 sept. 2021

(Hai-Hui cu copiii) Vacanta de vara, la tara - Apuseni - ziua 1

 

Cand ne-am hotarat ca ramanem in tara si mergem in Apuseni, am inceput sa fac liste cu ce e de vazut, sa caut trasee ok pentru prunci si sa le impart pe zone (ca Apusenii sunt intinsi). A iesit o harta cu obiective si un excel cu descrieri de trasee, cu linkuri care sa ne ajute sa ne hotaram ce vom face zilnic. Cele mai multe informatii le-am gasit pe www.bihorinimagini.ro, dar si pe bloguri - mai ales cand am cautat detalii despre trasee si daca sunt accesibile cu copiii.

Toate articolele

Ziua 1 - cazarea

Ziua 2 - pesterile Ghetarul de la Scarisoara, Poatra lui Ionele, Ghetarul Vartop, Coiba Mica, Coiba Mare

Ziua 3 - Casa Memoriala Avram Iancu, Dealul cu Melci, Cascada Pisoaia Vidrii

Ziua 4 - Groapa Ruginoasa, Cascada Varasoaia

Ziua 5 - Rosia Montana - Galeriile Romane, Biserica scufundata Geamana

Ziua 6 - Pestera Ursilor, Remetea

Ziua 7 - Pestera Cetatile Radesei, Pestera Meziad

Ziua 8 - Oradea, Carei


Cel mai greu a fost sa gasim cazare. Am tot incercat in zona Padis si Arieseni. Speram sa gasim o pensiune cu 2-3 camere si sa o luam pe toata. Dar nu am gasit nimic liber si ok, nici macar cu mai multe camere. Pana la urma am ales Pensiunea Muntele Gaina, din Tarsa, Avram Iancu, la o ora jumate de Arieseni. Din pacate e o pensiune mare, cu vreo 6 camere de familie (adica de cate 4 locuri) si nu am fost singuri. Din fericire am nimerit doar oameni civilizati, asa ca nu au fost petreceri, muzica, scandal etc. 

Trezirea la 5, si la drum spre Apuseni. L-am luat pe R. de la Pensiunea Carpathia din Remeti, unde a fost cu colegii in tabara. Ne-a placut zona mult. 


Pe lista aveam niste obiective de vazut in zona, asa ca am plecat spre Stana de Vale, unde e un traseu circuit cu trei cascade: Cascada Saritoarea Iedutului, Cascada Valul Miresei, Cascada Miss- Traseul circuitul Saritoarea Iedutului. Din pacate drumul era inchis dupa Pensiunea Rustic House - asfaltau. Niste turisti ne-au zis ca au trecut pe acolo cu masina, dar au avut de asteptat cel putin jumatate de ora, pana au putut sa le faca loc utilajele. Am hotarat sa ne intoarcem si sa lasam pe altadata traseul. Pe urma mi-am dat seama ca probabil pruncii nu ar fi fost oricum in stare sa faca traseul: S. era obosit ca l-am trezit la 5 si nu a dormit prea mult pe masina de dimineata, iar R. era rupt dupa 6 zile de tabara cu activitati intense si culcat tarziu. Am plecat spre Tarsa, la pensiunea Muntele Gaina - copiii au adormit pe drum. 


Am ocolit prin Campeni ca sa mancam la Pizzeria Panna Gusto - dar pana la urma am luat la pachet doar o pizza pentru prunci - pentru ca terasa era de fapt inchisa, era foarte aglomerat si se fuma (nu inteleg asta cu terasele inchise in care mananca si se fumeaza deodata).

Mi-a placut mult drumul prin munti, padurile vezi, lacul Belis-Fantanele. A fost surprinzator de liber peste tot. Invatata cu harmalaia de pe Valea Prahovei si DN1A, nu imi venea sa cred ca abia de intalneam cate-o masina din cand in cand.  


Alte obiective in zona Stana de Vale:

- Happy Land Adventure Park


Alte zone pe care le aveam pe lista si care merita fiecare cateva zile de bantuit: 

Vadu Crisului:

- rafting (cu copiii) pe Cris cu Master Adventure -Vadu Crisului 

- via ferrata cu Cassio Montana

- traseu: Cascada Vadu Crisului + Pestera Vadu Crisului+ Taul Fara Fund + Pestera Caprei + Pestera Casa Zmeului 

- Pestera Unguru Mare (lista pesteri amenajate: https://padureacraiului.ro)

- traseul Circuitul Valea Boiului - cu Cascada Boiului

- Plaja Gradia - Suncuis

- Cheile Cutilor - via ferrata 

Zona Rimetea:

- Coltii Trascaului si Piatra Secuiului

- Vf. Pietrele Marunte

- Cascadele de Travertin

- Cheile Rametului

- Cheile Valisoarei - circuit pe un versant

- Circuitul Scarita-Belioara

- Baile Romane de la Cetea

- Cascada Vanatarile Ponorului

 


 

(Hai-Hui cu copiii) Vacanta de vara, la tara - Turda

 

A venit vacanta pruncilor. I-am mai trimis doua saptamani la o scoala de vara si pe urma am fugit in Maramures, bucurosi ca inca putem sa lucram de acasa. 2 luni pruncii au avut curte in care sa se dezlantuie, o bunica dispusa sa le faca mancare pe placul lor si noi am scapat de copii in timpul orelor de lucru, ca erau afara mai toata ziua si seara aveam cate-o treaba prin curte sau gradina, numai buna de relaxat dupa atata stat in fata laptopului. 


Vara asta nu am bantuit chiar asa mult prin Maramures. Am fost pana in Baia Mare - la cumparaturi, plus o plimbare prin parc. Am avut un weekend in care am mers la Turda, ca sa il predam pe R invatatoarei, pentru ca plecau la o pensiune in Apuseni in tabara si aveau oprile la Salina. Apoi cand s-a terminat tabara l-am preluat de la pensiune si am mers toti in Apuseni in concediu. Iar ultimul weekend inainte sa plecam spre Bucuresti, am reusit sa mergem pana pe Creasta Cocosului.

Initial ne gandeam sa iesim din tara in concediu, eventual in Grecia la mare, apoi ne-am gandit sa incercam in Croatia pentru ca e mai aproape de Maramures. Am cautat cazare, dar nu am gasit nimic acceptabil pe insula unde voiam sa mergem, probabil trebuia sa facem rezervari din primavara.

 

TURDA

Am plecat de sambata dimineata spre Turda. 

De data asta am vrut sa facem un traseu circuit in Cheile Turzii, nu doar o plimbare prin chei - cum am facut cu vreo 3 ani inainte. Am gasit o descriere cu traseul pe blogul acesta: https://housemoldovan.com/romania/drumetii-de-o-zi-in-apuseni/ .



Am mers la Petrestii de Jos, am parcat dincolo de camping. Campingul o mare porcarie - era o scena in curte si urla muzica electronica. Nu inteleg de ce. Cine ar vrea sa mearga sa stea in camping si dimineata sa duduie muzica atat de tare incat se auzea si de deasupra Cheilor Turzii, de pe versant? 


Traseul nu a fost greu, dar din cauza caldurii a fost obositor. Cum am intrat in padure, ne-au ajuns o haita de 5 caini cersetori, care au stat o mare parte din drum cu noi. Au fost incantati cand am scos sandwichurile si ne-am asezat la umbra - s-au inghesuit langa noi si ne suflau in ceafa, balosind la fiecare muscatura si sperand ca primesc si ei (au primit, dar doar cate-o bucatica, pentru ca nu aveam decat cate-un sandwich de fiecare persoana). Mai tarziu ne-au tradat pentru alte persoane care le-au dat mai multa mancare, mai putin o catea alba care a ramas cu noi pana am ajuns la balciul de pe partea cealalata. 

Mai ales in prima parte, cat am mers prin soare, copii au comentat ca nu mai pot si sunt terminati, dar pe urma cand am inceput sa avem si zone cu priveliste au fost mai incantati. Cand am ajuns in celalata parte, am dat iar de balci si muzica care bubuia - de la o terasa. Prin chei a fost cam naspa - extrem de aglomerat si nu prea mi-a placut, nici nu am prea avut chef sa ma mai opresc sa fac poze. Copiilor le-a placut zona cu lanturi. La final ne-am oprit la rau, aproape de masina si pruncii s-au balacit - initial doar cu picioarele, pana pe la genunchi, dar S. a alunecat si cazut si a iesit cu hainele fleasca.

Info Traseu: timp total 4h ( 3h versantul vestic, 1h prin chei);  Marcaj: bulina rosie. 


A doua zi, dupa praz am plecat la Salina Turda. Am asteptat sa vina autocarul cu copiii si l-am predat invatatoarei pe R., apoi am intrat si noi in salina intr-o vizita destul de rapida. A fost ok - inca e impresionanta, lui S. i-a placut mult. Ne-am plimbat, s-a jucat minigolf, ar fi vrut sa se plimbe cu barca si de data asta, dar fiind aglomerat la barci, nu am mai asteptat. Si inapoi spre Maramures...


   





Alte obiective zona Turda si Cluj:

- Lacul Tarnita - Piatra lui Lucaci - traseu circuit

- Cheile Tureniului

- Gecko Parc - Parc de Aventura Cluj - Adventure Park Cluj

- Adrenalina Park