7 oct. 2023

(Hai-Hui) Bucegi - Cheile Zanoagei - februarie 2023


Toata iarna nu am mai ajuns la munte. Dar in februarie, in vacanta pruncilor, am prins un weekend in care sa fugim la munte singuri o zi. Am vrut sa mergem pe la Padina, eventual pana la Refugiul Strunga - ceva usor si traseu cunoscut tinand cont ca era zapada multa in munti. 


Cu cat am urcat mai mult din Sinaia spre cabana Dichiu, ne-a invaluit o ceata tot mai groasa. Ne-am dat seama ca nu e o idee buna sa mergem spre refugiul Strunga si ca trebuie sa schimbam traseul. Cheile Zanoagei au devenit castigatoarele - chiar si pe ceata, nu aveam unde sa ne ratacim.  Pe langa camping Zanoaga, unde am parcat, ne-au inconjurat 3 dulai cersetori de mancare. Au venit cu noi pe traseu doi dintre ei caini si ne-am bucurat - fiind doar noi singuri in toata zona.


Traseul lejer, dar din pacate zapada a fost cam flescaita si nu mai erau copacii acoperiti - cum speram eu ca ii vom gasi cand am pleacat de-acasa. Am mers pana la Cascada 7 Izvoare si ne-am intors, nimic spectaculos, dar ne-am bucurat de putina miscare si aer curat. 

  




(Hai-Hui) Bucegi - Valea Horoabei - octombrie 2022


Pruncii au fost plecati la bunici in vacanta de toamna. Noi am dat o fuga la munte singuri. Am ales Valea Horoabei fiind traseu scurt.

Cand am pornit ne-am facut griji ca o sa dam nas in nas cu ursul, tinand cont ca nu era nimeni pe acolo, dar pe urma am ajuns din urma un grup foarte mare cu ghizi si ne-am dat seama ca ne-am facut griji degeaba. I-am depasit cu greu la izvor cat au facut pauza. 


Traseul a fost foarte fain - de data asta am urcat prin canion, nu pe langa. Scarile metalice nu mai sunt prinse bine in stanca, iar pe una dintre ele ne-am chinuit ceva sa o pozitionam ca lumea, ca sa putem urca pe ea fara sa se clatine tare. Mai sus aproape la iesire, am facut pauza de masa, la soare. Am prins o vreme incredibila pentru final de octombrie - senin, fara vant, soare si cald. 


A fost foarte fain dupa ce am iesit dintre stancarii, pentru ca erau foarte multe pasari mici si galagioase in copacii de pe langa traseu si se tot mutau in alti copaci cand ne miscam noi pe poteca si tipau ca sa isi anunte 'prietenele' de pericol. Am iesit pe platou, am mers spre refugiul Strunga si am coborat spre Padina. Din pacate pe coborare au inceput sa ma deranjeze genunchii, mult mai rau decat oricand in alta tura. Devine tot mai greu sa ajung la munte si ma limiteaza acum si durerile de genunchi pentru alegerea turelor - se restrang la chestii simple si cu diferenta de nivel mica.  







6 oct. 2023

(Hai-Hui cu copiii) Bucegi - Piatra Arsa - Babele - Crucea Caraiman - Piatra Arsa (octombrie 2022)

In octombrie ne-am strans iar gasca de verisori si un coleg de munca cu familia lui - are 2 copii de aceeasi varsta ca ai nostri. Din pacate pruncii nu au avut prea multe de impartit unii cu altii, asa ca au stat mai mult pe capul nostru. Eu speram ca se pun pe povestit chestii de-ale lor din jocuri si ca vor avea mai mult spor la urcat. 

Traseul propus de mine a fost: Piatra Arsa, Babele, crucea Caraiman, Brana Caraimanului, cabana Caraiman, Piatra Arsa. 

Dimineata am parcat la Piatra Arsa - era vant puternic si cam frig  (din fericire am luat pentru copii manusi si caciuli, aveau si windstopper-ele) si ne-am pus pe asteptat pana au ajuns toata gasca. 


Pe traseu pana la Babele pruncii au urcat cu caraiala, ca e lung, ca e greu etc. Ne-am oprit la "restaurant" la telecabina Babele pentru pauza de masa. Eu nu as fi vrut sa stam, dar nu am avut cu cine, pruncii s-au plans o gramada ca nu mai puteau de oboseala (asa ca am luat niste mizerii de chipsuri, ceai si un sandwich - care a fost incredibil de bun). Pe langa Babele si Sfinx era puhoi de oameni - am stat exact 2 min pentru cate-o poza si pe urma i-am urnit spre Crucea Caraiman. Copiii mei s-au vaitat tot drumul pana la Cruce, ca e greu, ca au obosit etc si se așezau pe jos la fiecare 10 min - mai batea si vantul tare si la fiecare oprire cat ii asteptam sa se odihneasca inghetam. Verisorii au luat-o inainte, asa ca am ramas doar familiile cu copii impreuna. 



La Cruce o atmosfera faina - ceata spulberata de vant, Costila se tot arata dintre nori. Ne-am reintalnit toti si dupa cateva minute de pauza si trei rontaieli am mers cu toti pe Brana Caraimanului spre Piatra Arsa. Brana cel mai probabil nu era ok de mers pe ea cu pruncii. In copiii mei am avut suficienta incredere ca pot sa ii duc pe acolo. Probabil nu ar fi trebuit sa duc si alta familie pe acest traseu - parintii stiau cum e traseul si au acceptat cand am zis ca eu cred ca ok si pentru copii, tinand cont ca e uscat si mai sunt si lanturi unde e mai periculos. Din fericire a si fost ok totul! (O saptamana mai tarziu a aparut o stire ca pe acelasi traseu, a cazut o fata de vreo 20 de ani si dupa o alunecare de vreo 100m, a murit. Atunci am realizat ca poate turele de munte cu copii ar trebui sa se rezume la familia noastra si pentru adultii care mai merg cu noi, sa insist sa estimeze singuri in ce se baga - pana la urma nu sunt ghid, nu pot sa raspund pentru nimeni). 


Dupa Cabana Caraiman verisorii au luat-o iar inainte fiind inghetati, S. a luat-o si el la goana (nu stiu de unde avea atata energie) cu taica-su. Eu cu R (care se tara mai mult) si cealalata familie am ramas mai in urma. H s-a intors dupa noi dupa ce l-a lasat pe S la masina cu verisorii. 


Am mers sa mancam la Kuib, in Sinaia, dar a fost oribil, aglomerat, ospatarita total depasita de aglomeratie, macarea a fost cam naspa si scumpa. 

Tura, mie mi-a placut mult chiar si cu vant cu tot (as fi preferat fara, dar eu m-am bucurat de miscare pana la urma), ceilalti s-au plans de prea mult vant (mai ales ca nu s-au imbracat adecvat). Copiii mei au zis ca nu mai vor altadata sa mearga pe traseu sau macar daca e musai sa nu mai fie vant. 

Total traseu - am facut vreo 6 h - din care maxim 4h au fost de mers efectiv. 

 

18 sept. 2023

(Hai-Hui cu copiii) La mare in Grecia - Halkidiki - iulie 2022

 

Habar nu aveam unde sa mergem la mare in concediul de vara si pana la urma am ajuns sa mergem cu un grup mai mare de verisori in Halkidiki pe bratul Kassandra. Ei aveau deja cazare la un hotel in Polychrono, luata de mult timp, noi ne-am cautat un apartament (in general ne iese mai ieftin si prefer sa am unde sa pregatesc macar micul dejun). Nu prea ne-a placut plaja de la Polychrono inca de cand ne-am uitat pe google maps, dar nu mai era timp de cautat altceva. Am zis ca macar o sa fim gasca mare si o sa fie mai distractiv asa. 

Polychronos foarte dragut - strazi inguste, vile una peste alta, toate cu terase, flori multe pe la geamuri si fiecare petec de pamant ingrijit. Era foarte fain dimineata, cand era liniste perfecta si doar cate un ratacit pe strazi. Si curat peste tot - plecam desculti la plaja (o singura data am vazut cioburi intr-o dimineata langa un tomberon, dar au disparut dupa vreo doua ore). 

Cazarea noastra a fost ok, dar se putea mai bine cu dotarile. Au fost cam vechi unele chestii, cum ar fi plita, care abia incalzea, nu aveam cuptor cu microunde, era doar un aer conditionat si ne-a disperat ca nu aveau plase de tantari (nici verisorii la hotel nu aveau plase de tantari). Aparatul cu pastile anti tantari nu era suficient pentru tot spatiul, plus ca ne deranja mirosul pastilelor. A fost in schimb faina terasa de la cazare, unde am mancat dimineata si seara. Am avut si liniste in general (exceptie o seara cand niste romani urlau la o cazare apropiata). Copii au gasit pe-afara si pui de pisica si s-au jucat cu ei de cateva ori. 



Plaja din Polychrono e ingusta si plina de sezlonguri si umbrele de la terase. Cand am vazut ingramadeala am vrut sa facem plaja in alta parte, mai spre iesirea din sat, unde era pustiu si mai pietros si am avut noroc ca nu ne-am infipt direct in arici de mare, ca era plin si nu se vedeau in apa tulbure  (cum au patit verisorii). Dupa aceea nu am mai intrat in apa fara papuci de baie. 
Multe sezlonguri de la terase, desi nu statea nimeni pe ele cu orele, erau marcate ca fiind rezervate, iar plaja rezervata cearceafurilor, intre terase, era doar de un metru jumate latime si doi lungime, asa ca nu aveai loc nici sa pui un prosopel, nu cearceaf. Am incercat sa luam sezlong vreo doua zile - comandai ceva si aveai sezlong inclus - dar cum nu am stat deloc sub umbrela si era oricum greu sa gasesti unul nerezervat, am inceput sa venim la plaja doar cu un prosop si o punguta cu cheia de la apartament. In weekend, s-a aglomerat atat de tare ca nici in apa nu era loc mai aproape de mal. 

Am iesit cateva seri la balaceala in timpul apusului, cand apa avea o culoare foarte faina si nu prea era lume in apa. 



Pruncii au facut febra pe rand, asa ca am stat vreo trei zile mai mult in camera - mergeam la mare intre reprizele de febra, se balaceau, se racoreau jumatate de ora si ne intorceam in camera ca sa nu stam in soare. Abia cand au scapat de febra am inceput sa bantuim si noi si am incercat si alte plaje si am dat peste chestii faine in zona. E suprinzator cat de verde este toata peninsula, nu am vazut zone aride si arse ca in Thassos. Are paduri, plaje cu pini care ajung pana la mare, zone mai inalte (dealuri?) impadurite, faleze abrupte etc 


Plaje: 

Possidi - limba de nisip cu un far (capul Possidi)- salbatica, dar foarte adanca apa - merge de vizitat o data, dar nu e de stat cu copiii prea mult 

- plaja cu stanci si pini care ajungeau in mare si tona de pesti. Cand am vazut cati pești sunt, H a plecat in prima localitate si a cumparat masti de snorkeling - a fost perfecta pentru asta, altfel era aiurea sa stai pe pietre si printre arici de mare

- plaja cu pietre rotunde, dar cu meduze esuate - era ok, dar copiii aveau o reticenta din cauza meduzelor foarte multe




- plaja de langa Simatro Resort, dar nu am stat la umbrelutele lor, ci in dreapta sub faleza. A fost cea mai faina plaja pentru copii din aceasta vacanta, nisip foarte fin, apa tulbure din pacate, dar foarte calda si nu foarte adanca, asa ca am revenit de mai multe ori dupa masa de pranz.  Am urcat o data si pe faleza la plimbare pe o poteca tematica si chiar a meritat pentru ca privelistea a fost foarte faina. 






In  Polychrono, seara zona plajelor se transforma - strada inchisa pentru masini, terasele luminate, tarabe peste tot cu plastice si suveniruri, puhoi de oameni la plimbare - asa ca era prea aglomerat pentru gustul meu. Am mancat doar in Polychrono, am incercat si terase si restaurante mai rasarite si taverne. Am comandat si mancare la pachet - mai ales pentru pranz - si am mancat in camera. In general a fost bun tot ce am incercat. 





28 aug. 2023

Macare de pui cu legume si quinoa

 

- friptura pui ramasa din ziua precedenta (la cuptor/gratar) - felii mici (sau se pregatesc la tigaia gratar 2 pulpe pui dezosate )


- cateva linguri quinoa fiarta

- 1 ceapa tocata

-  1/2 dovlecel cuburi

- 1/2 ardei rosu cuburi

- 1-2 lg ulei

- condimente: sare, piper, usturoi tocat, cimbru sau busuioc etc

Se calesc legumele in putin ulei intr-o tigaie wok, cand sunt inmuiate, se adauga puiul felii, se adauga condimentele si quinoa. Se mai lasa cateva minute sa se imbine gusturile.  


Varianta: 

- friptura de rata la cuptor ("resturi")

- la legume am pus in plus cateva buchetele de broccoli si conopida. 


Salata de iarna cu legume si quinoa


 

1 morcov feli

1/2 sfecla cruda felii subtiri 

1/2 gulie alba, felii subtiri

1/2 mar acrisor  cuburi 

1/2 ardei acrisor cubiuri

optional: ceapa - rondele

- cateva linguri quinoa fiarta

- patrunjel tocat

- sare, ulei masline, 


10 aug. 2023

(Hai-hui cu copiii) Legoland Billund (iunie 2022)

 

Le-am facut o 'surpriza' pruncilor - cadou de ziua lor de nastere - vizita la Legoland Tinand cont ca amandoi sunt obsedati de Lego, am zis ca e cazul sa mergem acum cat inca cel mare nu devine prea mare pt Legoland. Cred ca e potrivit pana pe la 10-12 ani maxim, dupa cred ca sunt prea mari pentru acest parc (desi erau destui adulti fara prunci acolo :D ).


Am fost nevoiti sa tricam surpriza pentru ca S. isi facea planuri de petrecere si deja isi invita colegii. Initial cand le-am zis a fost cu comentarii si plans de la S. pe motiv ca el o sa se plictiseasca - ca la Prater in Viena, unde nu a gasit nimic pentru varsta lui. Dar dupa ce a vazut filmutele si site-ul de la Legoland, s-a calmat si a fost de-acord cu plecarea si a asteptat plin e entuziasm sa plecam. 

Initial am vrut sa mergem in Germania, dar nu am mai gasit cazare la in campingul lor. Asa ca am luat bilete de avion catre Billund si cazare in campingul Legoland Holiday Village, la o casuta de lemn foarte draguta (campingul foarte fain organizat, cu locuri de joaca, liniste pe langa casute, o mini-ferma cu capre, un lac mic, padure langa - seara cand nu mai erau oameni pe afara, apareau iepuri din padure). 


Avionul a fost cu intarzaieri, am stat prin aeroportul din Bucuresti mult pana sa plecam. Am ajuns destul de tarziu la cazare - si am plecat la plimbare prin orasel in cautare de mancare pentru ca in camping erau inchise toate. Nici in centru nu am gasit nimic (aceeasi faza ca in Viena, dar macar acum aveam cu noi rontaieli). Singurul local deschis din Billund era un pub, dar bucataria era deja inchisa, si la ora aceea tot ce au avut de mancare au fost floricele facute la microunde si vandute la suprapret. Ne-a parut rau ca nu am mancat ceva in aeroport inainte sa plecam spre camping, dar ne-am grabit sa prindem autobuzul. 



Am avut bilete pentru 2 zile la Legoland. O zi cred ca era suficienta, cel putin cand am fost noi - in iunie si nu erau cozi atat de mari la atractii (desi din ce am vazut din filmulete timpii de asteptare erau mult mai mari, fata de ce am prins noi). A doua zi am stat doar dimineata in Legoland - si am mers tintit doar la ce nu am vazut cu o zi inainte, plus ce au vrut sa repete pruncii - rollercoasterele in special.  


E foarte fain totul, unele chiar impresionante - orasele in miniatura, casa "groazei", batalia de pe apa, rollercoasterele, spectacolul de teatru pt copii, cinema-ul "Canapeaua" din LegoMovie. Mie nu prea mi-au placut asa mult zona Ninjago, zona Duplo (draguta, dar pt copii mici evident), zona cu console si jocuri video (erau atatea chestii de facut, incat nu vedeam rostul a ceva ce poti face si acasa). 


Mancarea a fost decenta, dar din pacate doar fast food (burgeri, cartofi prajiti). Mi se pare incredibil ca intr-un loc facut pentru copii, nu gasesti mancare mai sanatoasa sau macar mai variata. Pruncii au cam murit de foame, tinand cont ca nu mananca burgeri. 

Dupa pranz am plecat la Lego House. Cladirea e superba - facuta in trepte, cu locuri de joaca pe fiecare acoperis. Biletul de intrare era foarte scump - vreo 700 pentru 4 persoane. Daca stiam dinainte, nu cred ca mai intram. A fost interesant doar muzeul cu seturi lego inca de la inceputurile fabricii si niste chestii mari facute din piese lego foarte impresionante (dinozauri, munti etc). Dar salile de joaca si construit (pe diverse teme) nu mi-au placut (adica, avem acasa tona de piese, nu avea rost sa stam acolo si sa nici nu poti sa iti iei constructia cu tine). Am mers pe jos pana la camping - printr-o zona pietonala - cu statui dubioase. 




Din pacate in ultima zi S. s-a trezit cu febra. Trebuia sa ne decazam si aveam avion spre Bucuresti abia seara. Am incercat sa mai platim o noapte de cazare numai sa putem ramane in casuta cat mai mult, dar nu era libera. Si nu aveau nimic liber in acea seara in camping. 

Pana la urma am hotarat ca nu avem alta varianta decat sa ne urmam programul - adica sa mergem la waterparkul Lalandia. L-am indopat pe S. cu pastile, stateam cu ochii pe ceas sa ii dam la timp pastilele si sa nu ii creasca febra . 

Waterparkul Lalandia e foarte fain - imens, cu diverse topogane si mari si mici si unele uriase (eu nu am fost pe cele mai mari) - zona pentru copii mai mici foarte faina - cu topogane mici, scari, apa care curgea de sus, galeti care se goleau brusc, bazin de relaxare. Foarte cald si umezeala si a fost cam aglomerat pentru gustul meu. S. nu prea a fost incantat de toate - febra l-a pleostit si dupa cateva ture de balaceala si racorire a adormit la mine in brate pe sezlong. 

Cand s-a plictisit R. am iesit din waterpark si am mai bantuit prin mall ca sa treaca timpul - era si un loc de joaca cu trambuline, unde au mai stat pruncii vreo doua ore, cateva magazine. Apoi am mai stat si in aeroport o gramada. Initial trebuia sa plecam pe la 8-9 spre Bucuresti, am plecat aproape la 12 noaptea din Billund.  

Pe langa Billund mai e WowPark care am inteles ca merita vizitat - topogane, trase prin copaci etc. 



Ne-a placut oraselul - in afara de Legoland si Lalandia unde e aglomerat, restul e foarte linisiti - putine masini, case foarte faine, plin de flori, curatenie. 


Pate ficat pui

 


O ceapa mica calita in ulei putin. 

+ catel usturoi

+ cimbru

+ ficat pui taiat bucati mici (NU SE PUNE SARE)

+ putin vin  (NU SE PUNE APA)

Se fierbe pana scade. 

Cand s-a racit ficatul se blenduieste cu:

1/4 pachet unt

o lgta mustar

cimbru?

sare, piper, ulei masline 


Se poate congela pe portii mici. 




 

 

 

Vafe dulci

 

  • 2 oua
  • 150 g faina
  • 150 ml lapte
  • zahar vanilat
  • 50 g unt topit
  • un praf de sare
  • coaja de lamaie
  • zahar pudra
  • o bucatica de unt pentru uns formele de la aparatul de vafe

Se blenduiesc toate - ca un aluat de clatite. Sau se bat albusurile separat si pe urma se incorporeaza 
Se unge forma cu putin unt. Se coc. 

Se servesc cu miere, fructe de padure, gemuri, inghetata, nutela etc. 

3 iul. 2023

(Hai-Hui cu copiii) "Maraton" de activiati pentru prunci in Viena (aprilie 2022)

In vacanta de Paste am fost la Viena. 

Am zburat cu Wizzair și am închiriat un apartament aproape de metroul Johnstrasse. Aveam zbor pe la 15 și când eram în Uber am primit mesaj că s-a schimbat ora de plecare, au amanat zborul cu 2 ore. Nu avea rost sa ne mai întoarcem, așa că am pierdut vremea in aeroport. Groaznic de asteptat in galagie (eu am mai citit, restul cu jocuri pe telefon... )

Am ajuns târziu în Viena. Din păcate magazinele erau deja închise, așa că am rămas fără mâncare pentru seara. Am avut totuși noroc cu un donner kebab încă deschis, de la parterul blocului.  

A doua zi la 7 am inceput sa bântui după ceva de mâncare. Am găsit un magazin amărât unde am luat doar 2 ardei și o cutie de ceai și apoi la întoarcere am găsit 2 brutarii, așa că le-am luat chifle pruncilor. Mai târziu s-a deschis și un Lidl și am luat mai multe chestii pentru micul dejun. 

Prima chestie pe lista de vizitat era Muzeul Tehnic. Fiind aproape de cazare, am mers pe jos. Muzeul e f fain, interactiv, cu o grămadă de experimente de făcut în prima parte. A doua parte e mai plictisitoare, cu tot felul de obiecte mai vechi. Pruncii au fost încântați și au butonat tot ce au prins (cat pe ce sa declanșeze și alarma de incendiu), deși de multe ori nu au avut răbdare să asculte și explicațiile noastre. Cred că e mai potrivit după ce fac ceva ore de fizica la școală. Mi s-a părut tare că e gratis pt copii.

După prânz am mers la Casa Marilor. După scandal cu S. căruia i s-au pus pata că nu vrea la acvariu, ci la Zoo, desi i-am explicat că la zoo ne trebuie toată ziua că să vedem toate animalele.  


Casa Marilor e ceva special. Ne-a plăcut foarte mult. Construita peste in vechi buncăr, are vreo 7 etaje pline cu bazine superbe cu fel de fel de animale marine. In plus are o zona cu o terasa exotica in care zboară liber păsări și zburda maimuțe printre vizitatori. Partea asta a fost cea mai tare, dar și acvariile au fost superbe. Langa Casa Mărilor e și un loc de joaca. Pruncii au fost încântați de pompa de apa și râul pe care puteau să îl faca folosind baraje. 

De acolo am plecat pe ploaie la un restaurant italian din zona care avea review-uri bune. A fost plăcut, mâncarea bună. 

Zoo Schonbrun - musai o zi de rezervat doar pentru asta. E imensa si faina, merita văzută: girafe, elefanti, maimuțe, panda, panda roșu, urși polari, rinoceri, koala, hipopotami și multe altele.  

Am făcut pauza de masă la un restaurant in cadrul zoo. Mâncarea a fost ok. Am mai stat un timp la locul de joaca. Foarte fain făcut... Un fel de deal traversat de tuburi prin care puteau să treacă pruncii, iar deasupra leagăne, traseu de cățărat etc 

După ce am terminat cu toate animalele am plecat sa ne plimbam puțin prin parcul castelului, dar pruncii erau rupți de oboseala, așa că am plecat cu un tramvai spre casă. 


Următoarea zi era cam mohorâtă, pruncii obosiți și fără chef de vizite. I-am convins că încercăm să vedem Casa Fantomelor de la Prater. Le-am zis sa nu se ambaleze că nu știu de la ce vârstă e accesibilă. 

Am mers cu metroul la St Stephan. Am vizitat biserica și turnul. Am mers pe jos spre biserica Karlskirche. Pentru că era în renovare era un lift in ea. Am urcat. Am fost și în turn. Foarte faine amândouă. 



Am găsit și loc de joaca și am mers spre Prater. Am găsit un restaurant aproape . In parcul Prater era alt loc de joaca foarte fain și mare. Am stat mult acolo la soare. 

Ne-am dus la parcul de distracție Prater, dar nu au avut prea multe chestii de facut, majoritatea fiind pentru prunci peste 12 ani . Un trenuleț de la "Polul nord", mașinuțe, un loc de joaca cu o trambulina și trasee cu topogane ( R a ieșit imediat pt că cică era ciudat și avea chestii ruginite in care se zgâria) . Am mai găsit kurtosh, ceea ce nu ne așteptam. 


Am traversat parcul că să luăm metroul spre casă. 

Urmatoarea zi am avut program la Casa Muzicii - eu nu o aveam pe lista pentru ca nu ma asteptam sa le placa povesti despre compozitori sau sa vada partituri vechi inramate. Dar am fost cu totul surprinsi de cat de interactiv a fost si acest muzeu: cu scari - clape de pian, cu jocuri (sa iti transpui numele in muzica, sa fii dirijor, sa dai cu "zarul" ca sa compui muzica etc, cu ecrane si casti, etc) 

Am mancat la un pub. Pruncii au fost foarte incantati ca i-am dus la bar si si-au baut sucul de mar din mini halbe (ce-i drept erau singurii pruncii de acolo). 

Apoi am mers spre primarie, cautand un parc si locuri de joaca. S. deja nu mai voia sa auda de nimic, tot ce voia erau locuri de joaca - aproape s-a luat la bataie cu un pusti cu vreo 2 ani mai mic, care ii tot ridica barajele umplute cu greu de el (aproape la fiecare loc de joaca era si zona cu pompa, râuleț si baraje). Pana la urma l-am convins sa mergem spre Muzeul de Istorie Naturala. Nici macar nu voia sa auda sa intre. Din fericire ne-am intalnit intamplator cu niste prieteni din București si s-a luat cu baietii si nu a mai comentat ca intram in muzeu. 



Nu mi-a placut tot muzeul, dar prima parte chiar merita - roci si minerale - îți vine sa stai toata ziua sa te tot holbezi le pietre si cristale, apoi o zona cu meteoriti - unii chiar uriasi. Apoi fosile si dinozauri, evolutia oamenilor incepand cu epoca de piatra etc. A fost foarte fain. Dupa aceea, cand am ajuns la animalele impaiate mie nu mi-a mai placut (nu avea niciun farmec dupa ce am vazut toate animalele de la zoo sa le mai vedem si moarte).  Foarte fain si acest muzeu, pe langa tona de vitrine, erau din loc in loc si monitoare interactive cu tot felul de experimente sau care pur si simplu descriau cate un exponat mai special (detector de radiatii - arata diferenta dintre diferite substante, cabina de proba virtuala cu haine din toate timpurile, un film cu formarea pamantului, filme care aratau cum au descoperit diverse vestigii, mulaje de maini ale maimutelor si primatelor ca sa le compari cu mana omului etc )

Ultima zi - iar am avut zborul amanat. Am profitat sa dam o fuga cu toate bagaje dupa noi la Casa Fluturilor. Am fost foarte dezamagita. Sera foarte faina, cu vegetatie luxurianta, verde, flori etc, dar fluturi foarte putini - nu stiu daca din cauza ca de-abia incepuse primavara sau nu... Dar ma asteptam sa fie sute de fluturi acolo, sa zboare in toate directiile, sa se aseze pe oameni etc.